Kolem Ruzyně se rodí nový byznys - soukromá parkoviště

Praha - V obcích a městských částech v blízkosti ruzyňského letiště se množství lidí vrhá na podnikání. Přišli totiž na to, že vysoké ceny za parkování na letišti přiměly řadu motoristů hledat parkování jinde. A tak na řadě soukromých zahrádek a polí vznikají parkoviště. Zápach z motorů a hluk ale řadě místních vadí. Soukromá parkoviště se nelíbí ani úředníkům, tvrdí, že jsou v rozporu se zákonem.

Nová parkoviště provozovaná soukromými podnikateli rostou kolem Ruzyně jako houby po dešti. Jen na Přední Kopanině jich za poslední tři roky vzniklo devět. O zákazníky nemají nouzi, ceny mají totiž mnohem nižší než parkoviště přímo na letišti.

Teď se ale proti stovkám aut, která na zahrádkách a polích parkují ve dne v noci, ohradili místní. Proti parkovištím už sepsali petici. Navíc za nimi stojí i starosta městské části Přední Kopanina Jiří Musil. „Jedná se o území, která jsou zahradami a poli, způsob využití není zcela v pořádku,“ upozornil na rozpor se zákonem.

Reportáž, rozhovor s Evou Krejčí a Ivanou Fridrichovou (zdroj: ČT24)

Na parkoviště si už posvítili i úředníci Prahy 6, pod kterou Přední Kopanina spadá. Provozovatelům parkovišť poslali výzvu, aby s podnikáním skončili. Pokud to neudělají, hrozí jim až půlmilionová pokuta. „Parkovat v takové míře a vlastně zřizovat parkoviště ke komerčním účelům není v souladu s územním plánem,“ uvedl vedoucí Odboru výstavby pro Prahu 6 Petr Malotin.

Provozovatelé parkovišť ovšem postoj úředníků nechápou. Když s podnikáním začínali, nikdo je na potřebná povolení neupozornil. „Až do dubna letošního roku nepřišlo žádné vyjádření od místního úřadu, že něco děláme špatně, až letos na jaře přišla výzva, že je potřeba činnost ukončit,“ zdůraznila provozovatelka jednoho z parkovišť Zuzana Vojířová.

Podle Musila by se ale dal celý spor vyřešit kompromisem. Stačilo by, kdyby se parkoviště přesunula mimo obytnou zónu za město. K tomu je ale nutná změna územního plánu, tu hlavní město na Přední Kopanině zatím neplánuje.