Bezkontaktní platby mobilem míří i do Česka

Praha – Operátor Telefónica O2 se chystá zavést do běžného provozu mobilní peněženku, která má v příštím roce nahradit platební karty i běžné placení v hotovosti pouhým přiložením mobilního telefonu ke čtečce. Většina českých bank je připravena na novou technologii v roce 2012 přestoupit, uvedl na Mobile Internet Forum Richard Walitza z O2. Pilotní projekt mobilní peněženky už funguje například v hypermarketech Globus nebo v plzeňské MHD.

Nová technologie NFC (Near Field Communication) přenáší platební funkce z klasických platebních karet na SIM kartu mobilního telefonu. Stejně tak dokáže v sobě integrovat vstupní karty i karty na dopravu či parkování jako například pražská Opencard. Stává se tak zařízením all-in-one, které ušetří většinu místa v peněžence.

Platba mobilním telefonem je v praxi velmi jednoduchá – stačí přiložit telefon k platebnímu terminálu platba je provedena. Pokud částka převyšuje 500 korun či 20 eur, je nutné ji potvrdit tzv. PassCodem. Limit pro platbu bez kódu si lze i ručně snížit. Vzhledem k tomu, že bezkontaktní transakce podléhají stejným zabezpečením jako platební karty, je úroveň bezpečnosti velmi vysoká.

Úspora času i místa

Výhody oproti platebním kartám jsou přitom nasnadě – mobil má k dispozici displej, klávesnici, je v nepřetržitém spojení s okolím a umí nabízet i spoustu dalších služeb. Příkladem může být slevový voucher, který člověk dostane například přes SMS a je automaticky při placení v dotyčném obchodě při placení načtena a uplatněna.

Výhody přináší mobilní peněženky nejen pro uživatele, ale i pro firemní sféru. V případě bank šetří platební technologie v mobilu náklady na výrobu platebních karet i jejich dodání klientům. Zároveň je snadné prodloužit platnost katy či ji zablokovat při ztrátě. Firmy zase mohou pomocí mobilů dělat reklamní a marketingové kampaně, posílání slevových kuponů nebo například lístků do kina, které bezkontaktní čtečka v místě rozpozná.

A co bude k bezkontaktnímu placení mobilem potřebovat? Nové telefony budou již brzy vybaveny novým typem sim karet, které budou bezkontaktní placení umět. Starší telefony budou moci platit pomocí mikro SD karty nebo speciálního handlu. Pro telefony iPhone, které ani v nejnovější verzi 4S NFC nepodporuje, bude k dispozici adaptér.

Vydáno pod