Nad penězi pro Řecko se pořád vznáší otazník

Berlín/Atény - Zástupci Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise dnes přiřkli Řecku další záchrannou injekci. Na počátku listopadu by měla země podle komise obdržet osm miliard eur (zhruba 198 miliard korun), poté co úvěr schválí eurozóna a vedení MMF. Německo však nadšení kolem Řecka mírní, další tranše prý jistá není. Podle německé diplomacie nelze v této fázi předjímat, zda Řecko další část půjčky od mezinárodních věřitelů dostane, nebo nikoli.

Komisaři tzv. trojky, tedy zástupci Mezinárodního měnového fondu (MMF), Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise, dnes přiřkli Řecku další záchrannou injekci. Na počátku listopadu by měla země obdržet osm miliard eur (zhruba 198 miliard korun), poté co úvěr schválí eurozóna a vedení MMF. Řecko tak peníze podle trojky dostane, přestože plán snižování rozpočtového deficitu v letošním roce nesplní.

„Jakmile euroskupina a výkonná rada MMF schválí závěr páté inspekce, bude uvolněna další tranše osmi miliard eur (5,8 miliardy eur od členských států eurozóny a 2,2 miliardy eur od MMF), nejpravděpodobněji počátkem listopadu,“ uvádí zástupci trojky. „Vítáme, že práce trojky v Aténách skončila,“ podotkl mluvčí německého ministerstva financí, jehož cituje agentura Reuters. „Jejich sdělení ukazuje světlo i stíny. My si počkáme na jejich zprávu, zanalyzujeme ji a pak se teprve rozhodneme, co s tou šestou tranší bude,“ uvedl.

Řekové nicméně věří, že další tranši úvěru dostanou. Ministr financí Evangelos Venizelos je s příslibem inspektorů spokojen a tvrdí, že Atény doporučené strukturální reformy doženou. „Stanovisko trojky je vyvážené, praktické a pozitivní. Dalším krokem není jen uvolnění šesté tranše, ale dokončení a také aktivace rozhodnutí z 21. července,“ řekl ministr. Narážel tak na červencový summit eurozóny, na němž se dohodla další pomoc Řecku a rozšíření pravomocí záchranného fondu EFSF.

Evangelos Venizelos, řecký ministr financí 

„O odchodu (z eurozóny) vůbec nemluvíme - ani my, ani naši partneři. Řecko je a vždy bude členem eurozóny, členem eura.“

Evangelos Venizelos
Zdroj: ISIFA/EPA/SIMELA PANTZARTZI

Inspektoři v Bruselu a Washingtonu teď připraví zprávy pro ministry financí eurozóny a výkonnou radu MMF. Ti na jejich základě rozhodnou o uvolnění peněz, bez nichž by zřejmě musela země příští měsíc vyhlásit bankrot. To by pak mohlo do dluhové krize stáhnout celou eurozónu. Čím dál hlasitěji se ale ozývají názory, že by se Řecku už dál pomáhat nemělo.

Řecku se nedaří plnit rozpočtové cíle

Také mise zdůraznila, že letošní rozpočtové cíle již Řecko nesplní a ke splnění plánu snižování deficitu pro příští rok by mělo stačit „rozhodné uskutečňování úsporných opatření“. Trojka prohlásila, že v dalších dvou letech už Řecko zřejmě bude muset přijmout dodatečné kroky. Podle inspektorů rovněž ekonomický pokles země bude hlubší, než se předpokládalo v červnu. Oživení ekonomiky lze čekat až od roku 2013.

Jean-Claude Juncker, šéf euroskupiny ministrů financí a lucemburský premiér

„Nemůžeme dovolit, aby člen eurozóny zbankrotoval, protože to by přivodilo zničující důsledky pro všechny její členy. Proto je důležité, abychom zabránili národnímu bankrotu Řecka všemi možnými prostředky.“

MMF
Zdroj: Jim Lo Scalzo/ISIFA/EPA

Trojka současně vyzvala řeckou vládu k většímu důrazu na strukturální reformy, které by podpořily růst. Také k privatizaci uvedla, že její letošní plán Řecko zdaleka neplní.

Řecko v současné chvíli potřebuje částku osm miliard eur, aby mohlo vyrovnat splatné dluhopisy. I tak by to ale nebyla poslední finanční injekce směřující do Atén. V další vlně pomoci totiž země žádá eurozónu o dalších 109 miliard eur. Šéf mise Mezinárodního měnového fondu Poul Thomsen už ale o víkendu naznačil, že pokud Atény vážně nepřistoupí k tvrdším reformám, můžou na tuto pomoc zapomenout.

Už teď se navíc mluví o tom, že věřitelé Řecka budou muset možná zapomenout na 60 procent svých pohledávek. „Prominutí dluhu nevylučuji, ale to by samo o sobě naše problémy nevyřešilo. Musíme být opatrní, takový krok by mohl vyvolat infekci jinde v eurozóně,“ míní šéf euroskupiny ministrů financí a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. 

Podle francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho potřebuje situace komplexní a udržitelné řešení. Prozradí ho prý až na konci měsíce. Evropa své problémy musí řešit na summitu ministrů financí v Cannes. Jakékoli řešení se strachem dál sledují sami Řekové. Požadavek na ještě ostřejší vládní škrty a tvrdší reformy odmítají. Mobilizují síly a hrozí další generální stávkou.