Spojení Deutsche Börse a NYSE Euronext ztrácí na hodnotě

New York/Frankfurt - Spojení americké a německé burzy stále čeká na povolení regulátorů. Od první nabídky už uplynulo tři čtvrtě roku, ovšem během této doby spadla cena akvizice téměř o polovinu. Spojení pak zdrží ještě seznam námitek zveřejněných Evropskou komisí. Ta se obává, že sloučení burz více než za 16 miliard dolarů omezí konkurenční prostředí.

Hlavní důvody, které se podepsaly na snížení ceny celé akvizice, jsou prohlubující se dluhová krize v Evropě a možný propad americké ekonomiky do recese. Akcie Deutsche Börse se kvůli evropským problémům propadly od začátku roku o 40 procent a stáhly sebou i NYSE Euronext.

Duncan Niederauer, výkonný ředitel NYSE Euronext

„Situace na trzích je těžká, ale vše pokračuje podle plánu. Jedinou změnou je podíl akcionářů v nově vzniklé společnosti. Celkem 55 procent bude ve Spojených státech a zbytek zůstane v Evropě.“

Důvodem fúzí velkých světových burz je přístup na nové trhy, ale i obchodování s dalšími produkty, například opcemi. „Euronext bude například moci obchodovat americké opce a futures přímo v Evropě,“ analytik Silvia Quandt Research Christian Muschick.

Newyorská burza NYSE
Zdroj: ISIFA/EPA/ANDREW GOMBERT

„Spojení s německou burzou přiblíží New York evropským a světovým trhům. Německá burza má širší působnost. Dohoda tak bude pro newyorskou burzu v zásadě výhodná,“ myslí si makléř Wall Street Rudy Mack. Hlavní výhodou celé dohody je zvýšení konkurenceschopnosti celé skupiny.

Sjednocení frankfurtské a newyworské burzy by tak mohlo odsunout na druhé místo dosavadní evropskou jedničku - Londýnskou burzu LSE. Sloučení obou trhů podle zástupců burz také urychlí cíl vybudovat v Evropě sjednocený a likvidní kapitálový trh.

Spojení Deutsche Börse a NYSE Euronext (zdroj: ČT24)