Odklad voleb by mohl ohrozit především veřejné finance

Praha - Analytici míní, že případné odložení sněmovních voleb ohrožuje především vývoj veřejných financí, které potřebují kvůli rostoucímu zadlužování nutně stabilizovat. To ovšem podle nich může efektivně učinit pouze nová politická vláda. Na situaci zatím omezeně reagují i finanční trhy, shodují se ekonomové. Jasno bude v příštím týdnu, kdy se stížností na konání předčasných voleb v říjnovém termínu bude zabývat Ústavní soud.

Jestliže bude nejistota trvat déle, pak by podle analytiků mohla zřejmě výrazněji oslabit i koruna, snížit se výnos státních dluhopisů a agentury by zhoršily Česku rating. Negativním signálem je podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka rovněž snižování vážnosti ústavy. „Existence právního státu je nezbytným předpokladem fungování tržní ekonomiky a důvěry domácích i zahraničních investorů,“ upozornil.

10. září bude klíčové

V úterý ohrozil volby do Poslanecké sněmovny, dosud plánované na 9. a 10. října, Ústavní soud, který rozhodl o odložení vykonatelnosti rozhodnutí prezidenta o vyhlášení předčasných voleb kvůli ústavní stížnosti jednoho z poslanců. Dnes soudci oznámili, že stížnost samotnou projednají veřejně 10. září.

„Pro korunu, akcie a obecně finanční trhy je tato vize velmi nepříjemná. Nejistotu trhy nenávidí ze všeho nejvíce. Před nejistotou je jediná obrana a tou je omezení rizika. To znamená, že řada hráčů bude minimalizovat své pozice v ČR,“ uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Pro dlouhodobější investory ovšem současná situace tak vážná není. „Dlouhodobý hráč ví, že tato i příští vláda jsou zde jen maximálně na pár let, dlouhodobé trendy ale pokračují,“ dodal.

Oslabila by koruna

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské oslabí koruna i státní dluhopisy v případě, že nebude nalezeno rychlé řešení: „Je potřeba přijmout zásadní zákony, které přibrzdí růst schodků veřejných financí.“ Ústavní krize přišla podle ní v nejméně vhodnou dobu. Česká ekonomika totiž potřebuje akceschopnou vládu, která dokáže, že uřídí své finance a ekonomice pomůže aktivní hospodářskou politikou.

Nežádoucí je dle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška odklad voleb i z hlediska přílivu přímých investic. „V případě prodlužování politické nestability budou projekty odkládány nebo realizovány v některé sousední zemi. Je velmi důležité, aby politici přišli s věrohodným řešením situace brzy,“ uvedl.

ČR potřebuje naléhavě reformy

Podle Marka naopak opětovné rozvíření politické krize pro ekonomiku žádné bezprostřední riziko nepřináší. Návrh rozpočtu totiž musí připravit současná vláda a v prvním čtení ho nejspíš bude schvalovat stávají Poslanecká sněmovna. Termín voleb a jeho případné posunutí podle něj nemění nic ani na faktu, že ČR potřebuje naléhavě reformy: „Politické strany by měly hledat řešení pro důchody, zdravotnictví, daně a sociální dávky už teď bez ohledu na termín voleb.“Lídři parlamentních stran a čtyři významní ústavní činitelé se dnes na Pražském hradě shodli, že receptem na současnou situaci je rychle přijatá novela ústavy umožňující rozpuštění Poslanecké sněmovny jejím vlastním rozhodnutím a následné vypsání předčasných voleb. Tímto postupem lze prý dosáhnout konání předčasných parlamentních voleb v původním říjnovém či brzy poté následujícím termínu.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/260/25921.jpg
  • Návrhy na snížení státního schodku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1074/107346.jpg