USA jsou stále největší světový prodejce zbraní

New York - Spojené státy americké získaly loni ještě dominantnější pozici na světovém trhu se zbraněmi. Podle zprávy amerického Kongresu uzavřely zbrojní kontrakty v hodnotě 37,8 miliardy dolarů (zhruba 670 miliard korun), což představuje více než dvě třetiny celosvětových obchodů. Informoval o tom dnes na svých internetových stránkách list The New York Times, podle něhož byl loňský celosvětový obchod se zbraněmi nejnižší za poslední tři roky. Na druhém místě v roce 2008 skončila Itálie, která prodala zbraně za 3,7 miliardy dolarů. Těsně za ní bylo Rusko s obchody za 3,5 miliardy dolarů.

Na Spojené státy podle zprávy zveřejněné v pátek připadlo 68,4 procenta ceny kontraktů uzavřených v roce 2008. O rok dříve to bylo 50 procent, přičemž jejich hodnota tehdy dosáhla 25,4 miliardy dolarů. Celosvětový trh se zbraněmi loni klesl podle dokumentu o 7,6 procenta na 55,2 miliardy dolarů (asi 985 miliard korun). To jsou nejnižší tržby od roku 2005.

Zpráva připisuje nárůst amerických obchodů nejen novým velkým zakázkám od klientů na Blízkém východě a v Asii, ale také pokračování významných kontraktů na výzbrojní a podpůrné služby s množstvím amerických klientů po celém světě.

USA nadále zbrojním gigantem (zdroj: ČT24)

Obchody hlavně s rozvojovým světem

USA loni podle zprávy ovládly i zbrojní obchod s rozvojovým zeměmi. Uzavřely s nimi smlouvy v hodnotě 29,6 miliardy dolarů, což představuje 70,1 procenta obchodu s rozvojovým světem. Jejich součástí byl mimo jiné prodej vzdušného obranného systému Spojeným arabským emirátům za 6,5 miliardy dolarů, stíhaček Maroku za 2,1 miliardy a bojových vrtulníků Tchaj-wanu za dvě miliardy dolarů.

Američané loni zbraně prodávali také do Indie, Iráku, Saúdské Arábie, Egypta, Jižní Koreje a Brazílie. Hlavním odběratelem byly Spojené arabské emiráty, které v roce 2008 od USA nakoupily vojenskou techniku za 9,7 miliardy dolarů.