TI: Zákon o veřejných zakázkách možná nebude transparentní

Praha – Novela zákona o veřejných zakázkách má zamezit korupci při zadávání těchto zakázek. Zatím je teprve na cestě legislativním procesem sdružení Oživení a Transparency International už k ní ale mají hned několik výhrad. Obávají se například toho, že novelu pokřiví nevhodné pozměňovací návrhy, a vadí jim také to, že za porušení nových pravidel nehrozí žádné sankce. Dnes o svých výhradách diskutovali se zástupci hospodářského výboru, kteří se mají k novele vyjádřit.

„My bychom chtěli poukázat na nešťastný způsob schvalování této normy, který vlastně pak vede k zatemnění klíčových principů, jako je transparentnost a klíčová kontrola, a umožňujete protlačit takové pozměňovací návrhy, které jdou přímo proti těmto principům a jdou třeba na ruku sektorovým zadavatelům,“ upozornila v rozhovoru pro Českou televizi právnička Transparency International Radka Pavlišová.

Milan Urban, předseda hospodářského výboru

„Ministerstvo pro místní rozvoj vypustilo na vodu vlajkovou loď, ta ale není dodělaná, má nějaké díry.“

Na nevhodný způsob prosazování novely poukazuje i předseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Milan Urban (ČSSD). „Nejdřív platila vládní předloha, pak k ní ministerstvo samo předložilo komplexní pozměňovací návrh, pak předložilo další komplexní pozměňovací návrh a i na základě stanoviska legislativy parlamentu není možné to v této fázi doprojednat,“ podotkl. Hospodářský výbor proto dnes projednávání zákona odložil. Do 25. října, kdy se má o návrhu jednat sněmovna přesto hodlá projednávání uzavřít.

Občanské sdružení Oživení považuje vládní návrh novely za kompromis. Uvítalo by zpřísnění normy v otázce svobodného přístupu k informacím. Zákonodárci podle něj také zapomněli při tvorbě novely v některých jejích bodech na sankce.

Bude novela zákona o veřejných zakázkách transparentní? (zdroj: ČT24)

"Novela stanovuje, že zadavatelé nesmí podstatně měnit smlouvu, ta by měla být v souladu s původním zadáním, ovšem už zákonodárce nemyslel na to, že by za takové porušení měly následovat nějaké sankce. My bychom si například představovali sankce typu, kdy antimonopolní úřad by při zjištění takového správní deliktu nařídil zákaz plnění smlouvy,“ uvedl Martin Kameník ze sdružení Oživení.

Novela zákona o veřejných zakázkách by měla mimo jiné zrušit možnost losovat vítězné zakázky. Novela dále zavádí pojem významné veřejné zakázky, u nichž bude přísnější režim zpracování. Na úrovni státu je bude schvalovat vláda, na úrovni samospráv pak zastupitelstvo. Zákon počítá také například s tím, že se tendry na veřejné zakázky budou muset od roku 2014 vypisovat na veškeré zakázky nad milion korun.