Pokud nezačneme šetřit, může dojít i na „maďarský ekonomický guláš“

Praha - Češi si zvykli žít nad poměry – daně mezi nejnižšími v Evropě a sociální dávky pro každého druhého. Před volbami navíc politici ochotně zvedají ruce pro další rozdávání. A to všechno platí stát, který si musí na takové výdaje stále a stále půjčovat. Státní dluh tak dnes činí přes jeden bilion korun, každý Čech, a to i kojenec, tak dluží přes sto tisíc. A navíc vládou schválený rozpočet má rekordní deficit 230 miliard korun. Nicméně politici o tom příliš nemluví. Je před volbami a skutečnost, že na stát se, pokud nezačne opravdu šetřit, valí finanční katastrofa, není příliš populární. A fakt, že opasek si nebude muset utahovat jenom stát, ale hlouběji do kapsy budou muset sáhnout i občané, je z úst politiků slyšet už opravdu jen ojediněle.

STÁTNÍ DLUH NA HLAVU: 105 550 Kč
STÁTNÍ DLUH: 1 105 753 000 000 Kč

Na konci roku tak může státní dluh přesáhnout 1 bilion a 300 miliard korun. To je například víc, než kolik stát za celý rok dokáže vůbec vydělat. A pokud bude stát v rozhazování pokračovat, možná už za čtyři roky bude dluh o další 1 bilion vyšší. Přitom už nyní stát není schopen splácet samotný dluh, ale jen úroky z něj. Jen příští rok to bude víc než 80 miliard. 

Eduard Janota, ministr financí: „Zhruba před 15 lety, to znamená, že někdy kolem roku 1994 činil náš dluh 170 miliard řádově, dneska to je o jeden bilion větší částka.“

Podtrženo, sečteno: Každou vteřinu letos roste dluh o 6342 korun, to je skoro jedna minimální mzda. Za minutu to je přes 380 tisíc, za to už se dá koupit slušné auto, za hodinu to je skoro 23 milionů, tedy činžovní dům v Praze nebo Brně. No a za den to je půl miliardy. Tolik stojí zhruba celoroční chod Senátu.  

Reportáž Michaly Hergetové (zdroj: ČT24)

A půjčovat si budeme dál 

Většině poslanců se zřejmě líbí rozpočet se schodkem 230 miliard, mimochodem s vůbec největším v historii. A slibují opět vyšší důchody, delší podporu nezaměstnaným a nízké daně. A navíc ještě uklidňují veřejnost, že na tom Česko zdaleka není tak špatně. „Všechny evropské země se v příštím roce budou potýkat s rekordním deficitem veřejných rozpočtů,“ připomíná bývalý ministr financí za sociální demokracii Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Česká ekonomika kráčí ve stopách Maďarska

Eduard Janota

„My jsme ještě nesplatili od doby existence samostatné České republiky ani korunu. My si na každou půjčku, na každou splátku půjčky půjčujeme další peníze.“

Čeští politici zatím dělají vše proto, aby česká ekonomika v budoucnu okopírovala vývoj maďarského hospodářství. I tamní někdejší maďarský premiér Ferenc Gyurcsány zvyšoval platy, důchody a snižoval daně. A jak pak obhajoval svoje kroky? V zájmu udržení moci. „V zájmu udržení moci jsme voličům lhali ve dne v noci,“ komentoval své činy sám Gyurcsány. 

Až nakonec nastal konec: Pokladna prázdná a nikde nikdo, kdo by státu půjčil. Poslední zachráncem byl Mezinárodní měnový fond. A ten Maďarům utahuje opasky poměrně hodně. „Tam se snižují důchody, tam se snižují platy ve státní správě, platy učitelům a platy policistům. Například Maďaři za 3 roky zvýšili základní sazbu DPH o 10 procent,“ přiblížil pro pořad 168 hodin situaci v Maďarsku Janota. 

Výrazné zdražování teď hrozí i u nás, pokud politici nezačnou opravdu šetřit. Jinak „maďarský ekonomický guláš“ bude i v Česku, což v praxi znamená: chleba dražší víc než o korunu, litr benzinu dokonce o 2,40. Plná nádrž by tak vyšla skoro o stovku dráž. Ročně by tak z peněženek zmizelo o několik tisícovek navíc. 

Skutečnost, že ekonomická situace státu je opravdu složitá potvrzuje i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09): „V tuhle chvíli trend našich veřejných rozpočtů skutečně směřuje k maďarizaci ekonomiky a je pouze na nás, jestli na tu kolej dáme, nebo nedáme výhybky a jestli budeme schopni, byť některých bolestných opatření, tu zatáčku vybrat.“ 

Situaci se nyní snaží zachránit ekonomický plán ministra Janoty

Ještě nyní by totiž stačilo daně zvednout jen o dvě procenta a v obchodech by podražilo jen v jednotkách až desítkách halířů. Jenže o tom čeští politici před volbami nechtějí ani slyšet. „Já jsem odpůrcem toho, abychom snižovali sociální standardy a sociální nároky, které společnost lidem již v minulosti poskytla,“ vysvětluje svůj postoj Sobotka. 

Politici totiž s oblibou voličům slibují nízké daně a bohaté sociální dávky. Nicméně s ohledem na ekonomická čísla se zdá, že si takový život už nemůžeme dovolit. Nebo vlastně můžeme. Naše dluhy totiž nebudeme platit my, ale právě naše děti.

  • Eduard Janota autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110865.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1105/110426.jpg
  • Maďarsko je v krizi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/753/75297.jpg
  • Miroslav Kalousek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/976/97580.jpg
  • Sociálně demokratický chléb autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1109/110862.jpg