Na trh s plynem v USA vstoupil gigant Gazprom

Moskva - Plynárenský gigant Gazprom začal obchodovat se zemním plynem v Severní Americe. Gazprom je hlavním dodavatelem plynu do Evropy, ve Spojených státech však zatím nepůsobil. Divize Gazprom Marketing and Trading USA bude prodávat zkapalněný zemní plyn a dohodl se na barterových obchodech s podniky působícími v Severní Americe. Firma již má sjednané dodávky plynu v objemu více než 350 milionů krychlových stop, tedy necelých deset milionů metrů krychlových, denně v různých oblastech USA.

V květnu Gazprom podepsal dohodu, která mu umožní nákup zkapalněného zemního plynu ze závodu, jenž je součástí ruského projektu Sachalin 2. Tento plyn bude dovážet do USA, plánuje také prodávat zkapalněný zemní plyn z pole Štokman. Gazprom chce zvyšovat své dodávky plynu do USA až na deset procent celkové spotřeby země.

Zisk Gazpromu se v prvním čtvrtletí radikálně propadl

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Společnost je klíčovým exportérem plynu do Evropy, kde její dodávky pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby. Čistý zisk Gazpromu se v prvním čtvrtletí kvůli nižšímu odbytu plynu propadl o více než 60 procent na 110 miliard rublů, tedy zhruba 64 miliard Kč.