Ministerstvo financí popírá, že schodek bude o 10 miliard vyšší

Praha - Ministerstvo financí dále trvá na tom, že schodek státního rozpočtu na příští rok bude činit 163 miliard korun a ne 173 miliard, jak uvedly dnešní Hospodářské noviny. „Příjmová i výdajová strana návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2010 je postavena nikoli na růstu české ekonomiky o 0,3 procenta, ale na jejím poklesu v intervalu minus 0,3 až minus 0,5 procenta HDP,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle dnešních Hospodářských novin bude schodek rozpočtu minimálně o deset miliard korun vyšší, protože ministerstvo financí pracovalo při výpočtu se starými čísly. Jakob uvedl, že tato interpretace vznikla kvůli nedorozumění na úterním zasedání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Ministr financí Eduard Janota se podle mluvčího k tématu vyjádří v pátek po návratu ze zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Minulý týden schválila vláda návrh rozpočtu pro příští rok s předpokládaným schodkem přibližně 163 miliard korun, což je 5,2 procenta z hrubého domácího produktu. Janota minulý týden oznámil, že kvůli úspornému balíčku česká ekonomika příští rok neporoste, ale naopak o půl procenta oslabí. Náměstek ministra financí Bohdan Hejduk listu ale řekl, že příjmy a výdaje v rozpočtu počítají s růstem ekonomiky o 0,3 procenta.

Na rozpočtu se měl podle novin podepsat propad ekonomiky

Rozdíl mezi 0,3 procenta a minus 0,5 procenta znamená, že stát na daních vybere zhruba o deset miliard méně, potvrdil deníku ekonom Patria Finance David Marek.

Podle deníku sice vzhledem k obřímu dluhu nejde o zničující částku, přesto je postup ministerstva zarážející z několika důvodů. Premiér Jan Fischer při schvalování úsporného balíčku před dvěma týdny vyhrožoval, že pokud nebude deficit rozpočtu nižší než 164 miliard, tak to bude brát od poslanců jako vyjádření nedůvěry jeho vládě.

Ministerstvo financí přitom v té době už o hrozbě poklesu ekonomiky vědělo, podle Hejduka ale změnu už nestihlo započítat. „Měli jsme jen tři dny. Balíček byl schválený v pátek a rozpočet musel být hotov v úterý. Jinak bychom porušili zákon,“ uvedl Hejduk.

V současnosti je rozpočet už ve sněmovně a nižší růst se zohledňovat nebude, napsaly noviny. Přitom deset miliard je suma, o kterou se obvykle vedou velké boje. Kvůli stejné částce se například na příští rok mají o čtyři procenta snížit platy učitelů, policistů, hasičů nebo státních úředníků.

Potíž je také v tom, že poslanci budou hlasovat o rozpočtu, který už nyní neodpovídá realitě, a výsledkem bude větší dluh. Opakuje se tak loňská situace, kdy tehdejší ministr Miroslav Kalousek postavil rozpočet na růstu 4,8 procenta, ačkoli už loni na podzim bylo jasné, že Česku hrozí recese.