Cestovky budou muset uvádět úplné ceny zájezdů, kromě leteckých

Praha - Podle dnešního rozhodnutí Senátu zřejmě cestovní kanceláře budou muset zveřejňovat konečnou cenu zájezdů. Ukládá jim to novela zákona o cenách, kterou Senát přijal. Výjimkou jsou letecké zájezdy, u kterých se palivové příplatky či letištní taxy mohou měnit těsně před odletem. Novela také zvyšuje horní limity pokut za porušování cenových předpisů, a to z jednoho až na deset milionů korun. Zákon nyní dostane k podpisu prezident republiky.

Podle vlády odpovídají nově stanovené sankce lépe obratům kontrolovaných společností, v poslední době často významných nadnárodních podniků, u nichž milionová pokuta ztrácí význam.

„Zákazník tu informaci musí dostat, a když si zájezd objednává, musí dostat alespoň aktuální cenu v současné době, aby měl představu, že je to záležitost tisícikorunová nebo stovková,“ uvedl senátor za ČSSD Karel Korytář.

Telefonát Tomia Okamury (zdroj: ČT24)

„Je to tak, že vlk se nažral a koza zůstala celá. Ovšem nejedná se o jedinou změnu v zákoně,“ prohlásil Jaroslav Kubera, senátor za ODS. Podle něj je podstatná právě změna pokuty z jednoho na deset milionů, což by ale mohlo mít destruktivní účinky na malé cestovní kanceláře. Ty se však mohou v případě příliš vysoké pokuty obrátit na Ústavní soud.

Původně ministerstvo financí zvažovalo i zavedení povinnosti uvádět jedinou souhrnnou cenu pro všechny zájezdy. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur již dříve označila přijatou podobu zákona za kompromisní řešení. Nově budou muset cestovní kanceláře uvádět pouze součet těch položek, které znají v okamžiku prodeje zájezdu.

Okamura: Klientům přinese novela výhody

S novou podobou novely souhlasí i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura: „Je to přesně kompromis, na kterém jsme se dohodli s tehdejším ministrem financí Kalouskem. Myslím, že to je pro klienty velký posun.“

Novela také nově definuje celou škálu případů, kdy se prodávající nebo kupující dopouští deliktu proti cenovým předpisům. Například zakazuje zneužití významnějšího hospodářského postavení k neoprávněnému majetkovému prospěchu. Takovýmto postavením je podle důvodové zprávy situace, kdy se některá ze stran nemusí ohlížet na ceny u ostatních firem.