Ekonomika loni rostla rychleji, než statistici vypočítali

Praha - Během loňského roku vyrostla tuzemská ekonomika podle revidovaných národních účtů Českého statistického úřadu o 2,7 procenta. Naproti tomu údaje před revizí mluvily o tom, že ekonomika loni stoupla jen o 2,3 procenta. V roce 2009 ekonomika klesla podle přepočítaných údajů o 4,7 procenta, dosud úřad uváděl pokles o 4,1 procenta. ČSÚ revidoval údaje o hrubém domácím produktu zpětně až do roku 1995.

Předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová:

„Největší změny se dotkly zahraničního obchodu, nezjištěné ekonomiky, oblasti daní, emisních povolenek a imputovaného nájemného.“ 

Podle předsedkyně ČSÚ Ivy Ritschelové mají úpravy minimální dopad na vládní dluh a vládní deficit. Podle ČSÚ jde o největší revizi za posledních 15 let. Důvodem úprav je mimo jiné přechod na novou klasifikaci ekonomických činností vydávanou Evropskou komisí. 

Úřad do vývoje ekonomiky nově započítá i údaje z šedé ekonomiky, především z oblasti prostituce, pašování a drog. Předtím ČSÚ zahrnoval pouze odhady z oblasti prostituce a částečně z pašování tabáku. 

Až 80 procent změn v údajích tvoří podle vrchního ředitele sekce národních účtů ČSÚ Jana Hellera tzv. imputované nájemné a nezjištěná, tedy šedá ekonomika. Imputované nájemné je údaj o tom, jaké nájemné by platil člověk ve vlastním domě.

Český statistický úřad
Zdroj: ČT24

Podle ČSÚ se podíl šedé ekonomiky na HDP zvýšil ve všech letech od roku 1995. Například loni stoupl na 7,3 procenta z 5,8 procenta před revizí.

Statistici uvedli, že v roce 2014 dojde k další mimořádné revizi národních účtů, tedy mimo jiné údajů o vývoji HDP. Důvodem této revize bude změna standardu, který bude reagovat na revizi celosvětové metodické normy. Výsledky pak budou opět zveřejněny v září. Změny přitom budou provedeny zpětně do časových řad národních účtů v závislosti na významnosti a dostupnosti dodatečných informací, minimálně však od roku 2010. Obě mimořádné revize se uskuteční ve všech zemích Evropské unie.

ČSÚ zdůrazňuje, že současně s revizí časové řady od roku 1995 bude provedena i revize vybraných ukazatelů za období od roku 1990 do roku 1994. „To umožní propojení s časovými řadami ukazatelů bilancí národního hospodářství. S ohledem na význam revize a předpokládaný rozsah změn bude v únoru 2012 vydána 'Historická ročenka národních účtů 1990 - 2010',“ uvedl již dříve úřad na internetu.

Revize odhalila i vyšší deficit veřejných financí

Revize tak například zvýšila loňský deficit veřejných financí ČR na 4,84 procenta. Dosud se přitom kalkulovalo s 4,71 procenta. Vládní dluh pak vzrostl v loňském roce jen na 37,55 procenta HDP, dosud čísla uváděla 38,5 procenta.