Americká ekonomika si udržela v prvním čtvrtletí 0,6procentní růst

Washington/New York - Americká ekonomika překvapila analytiky. V prvním čtvrtletí si udržela stejné tempo růstu jako v závěru loňského roku a vzrostla o 0,6 procenta. Analytici přitom většinou počítali se zpomalením až na 0,2 procenta.

Překonání očekávaného výsledku pomohla podle ministerstva obchodu větší tvorba zásob, díky které se ekonomice podařilo vykompenzovat útlum spotřebitelských výdajů. Odborníci ale varují před přehnaným optimismem. „Tvorba zásob je zodpovědná za 0,8 procenta toho růstu, konečná domácí poptávka se naopak o 0,4 procenta snížila, což jen podtrhuje problémy americké ekonomiky,“ upozornil analytik společnosti Scotia Capital Stephen Malyon.

Americké hospodářství je na spotřebitelských výdajích značně závislé. Na růstu hrubého domácího produktu se podílí z více než dvou třetin. Spotřebitelé ale nyní utrácejí nejméně od druhého čtvrtletí roku 2001, kdy zažívala ekonomika USA recesi. Růst jejich výdajů v prvním kvartále dosáhl pouze jednoho procenta, zatímco ještě ve čtvrtém čtvrtletí přesahoval 2 procenta.

Zpráva o růstu ekonomiky patří ke statistikám, které vezmou v úvahu členové měnového výboru americké centrální banky (Fed) při svém dnešním rozhodování o opatřeních potřebných k oživení amerického hospodářství. Analytici očekávají, že i přes mírné zlepšení růstu tvůrci měnové politiky přikročí k dalšímu snižování úrokových sazeb. Klesnout by měly na 2 procenta ze současných 2,25 procentního bodu. Znamenalo by to již šesté snížení v řadě od loňského léta, kdy Spojené státy zasáhla hypoteční krize.