Počet mladých lidí bez práce neustále roste

Paříž – Počet nezaměstnaných v bohatých zemích roste. Podle zprávy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) bylo v jejích členských zemích v polovině roku bez práce už 44 milionů lidí. To je o 13 milionů více než před začátkem finanční krize. Mezi nezaměstnanými je stále vyšší počet mladých lidí.

Bohaté země situaci neřeší dost rázně, kritizuje OECD. Na prvních místech seznamu politické agendy by mělo být vypořádání se s vysokou a trvající nezaměstnaností, poskytnutí dostatku pracovních příležitostí a zajištění odpovídajících sociálních jistot.

Dlouhodobě nezaměstnaný je ten, kdo práci shání déle než jeden rok. Před začátkem krize to byl v Německu a Francii každý čtvrtý člověk bez práce, v USA pak pouze každý desátý. Dnes je obrázek úplně jiný. Dlouhodobá nezaměstnanost se ve Spojených státech ztrojnásobila. Týká se víc než jednoho člověka ze tří. 

Pomoc má podle OECD směřovat hlavně mladým. V prvním čtvrtletí byla bez práce asi pětina lidí mezi 15 a 24 lety. Právě takoví nezaměstnaní brzy ztrácejí kontakt s pracovním trhem.

Počet nezaměstnaných roste (zdroj: ČT24)