Nad Opencard visí daňová kontrola

Praha – Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková (EDS) podala kvůli projektu Opencard podnět finančnímu úřadu. Řekla to dnes na tiskové konferenci. Chce tím dosáhnout daňové kontroly u firem Haguess a Allshare, které se podílely na projektu Opencard. Ryšlinková upozorňuje na to, že jsou obě firmy majetkově propojeny osobou Jaroslava Turka.

Haguess je podle dříve uváděných informací majitelem softwaru potřebného k provozu projektu. Hlavní město proto firmě platí licenční poplatky. Na licenčních poplatcích Praha přitom jen k polovině loňského roku údajně zaplatila asi 180 milionů korun, což představuje zhruba pětinu nákladů na celý projekt. Podle zastupitelky ale z finančních toků mezi uvedenými firmami vyplývá, že firma Haguess platí za licenční poplatky firmě Allshare, která pak platí za licenční poplatky ještě další firmě.

Pražská zastupitelka Jana Ryšlinková:

„Tvrzení, že Haguess je majitelem základní licence, je přinejmenším na vodě.“

Projekt Opencard vyšetřují policisté z útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. V úterý si policie z magistrátu odvezla potřebné materiály. Podle Ryšlinkové šlo o všechny materiály, které jsou na magistrátu v souvislosti s Opencard k dispozici.

Opencard už prověřily tři audity, za které Praha zaplatila kolem čtyř milionů korun. Prověrky poukázaly na některé chyby především v počátcích projektu, například nevýhodné smlouvy města s hlavním dodavatelem - firmou Haguess.