Německo a Francie jako viníci krize v eurozóně?

Haag – Ke vzniku současné dluhové krize v bloku platícím společnou unijní měnou výrazně přispěly i Německo a Francie. V minulosti totiž beztrestně porušovaly rozpočtová pravidla. Dnes se takto vyjádřil nizozemský ministr financí Jan Kees de Jager. Německo je dnes přitom největším přispěvatelem na záchranu Řecka a jiných ekonomik, které se ocitly na pokraji bankrotu.

V letech 2003 a 2004 překračovaly rozpočtové schodky dvou největších ekonomik eurozóny stanovený limit. Pokuta jim přitom nehrozila. To podle nizozemského ministra otevřelo cestu k porušování rozpočtových pravidel dalším státům, což nakonec vyústilo v dluhovou krizi.

Jan Kees de Jager:

„Nyní se nacházíme v situaci, do níž jsme se nikdy neměli dostat. Je to situace, která ohrožuje euro a která by dokonce mohla ohrozit celosvětovou finanční stabilitu.“

Ani takové stanovisko však nic nemění na tom, že bude Nizozemsko i nadále podporovat druhý záchranný balík dohodnutý pro Řecko. Eurozóna Aténám pomůže půjčkou v hodnotě 109 miliard eur (2,6 bilionu korun). Řecko se loni stalo první zemí platící eurem, která musela požádat o zahraniční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. První záchranný balík měl hodnotu 110 miliard eur.