KBC uvede akcie ČSOB na burzu nejdříve v červnu

Brusel - Primární emise akcií ČSOB na pražskou burzu se dále odkládá. Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC totiž akcie své české divize uvede na parket PX nejdříve v červnu. Původně přitom tento krok plánovala již na duben či květen. O oddálení emise informoval belgický list De Standaard. Již v minulosti KBC oznámila, že uvede na pražskou burzu 30 až 40 procent akcií české banky. Tento krok je součástí restrukturalizačního plánu KBC, který v listopadu schválila Evropská komise. KBC se v rámci tohoto plánu zavázala prodat řadu aktivit, aby získala svolení ke státní pomoci.

Podle listu De Standaard se ukázalo, že přípravy na uvedení akcií ČSOB na burzu je mnohem komplikovanější, než se předpokládalo, a že tržní prostředí není úplně příznivé. Dodal, že pokud nebudou akcie uvedeny na burzu v červnu, tak se na ni dostanou až po skončení léta. KBC se zatím ke zprávě odmítla vyjádřit.

Prodej čtyřicetiprocentního podílu by podle analytika Atlantik FT Milana Lávičky mohl KBC přinést asi dvě až 2,5 miliardy eur (až 63,5 miliardy korun), což je zhruba třetina státní pomoci, kterou KBC čerpala.

ČSOB platí podle objemu aktiv za největší bankovní skupinu v České republice. Firma minulý týden oznámila, že loni zvýšila čistý zisk na 17,4 miliardy korun z 1,03 miliardy v předchozím roce. V rámci zveřejněných výsledků však neposkytla žádné informace týkající se chystaného vstupu na burzu.

KBC
Zdroj: ČT24/KBC