Slovenská nezaměstnanost v únoru vzrostla na pětileté maximum

Bratislava - Na pětileté maximum, konkrétně 12,97 procenta, vzrostla v únoru nezaměstnanost na Slovensku. Počet lidí bez práce roste třetí měsíc za sebou a dlouhodobě se zvyšuje vlivem světové hospodářské krize. S údaji dnes přišlo slovenské Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. Slovenská nezaměstnanost se v porovnání s lednem zvýšila jen nepatrně, meziročně však v únoru stoupla o 3,25 procentního bodu. Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, v únoru vzrostl na 348 419 z lednových 346 379 osob. Proti loňskému únoru se počet nezaměstnaných zvýšil o 90 855 lidí.

Únorový nárůst proti lednu o 0,08 bodu je důkazem toho, že se situace na trhu práce začíná stabilizovat. Klesla přitom míra evidované nezaměstnanosti na regionální úrovni, a to ve 27 ze 79 slovenských okresů. Nejvyšší nezaměstnanost měl okres Rimavská Sobota (33,93 procenta). Nejnižší byla v prvním bratislavském okrese (2,78 procenta). Do evidence úřadů v únoru přihlásilo 26 340 osob. Je to zhruba o čtvrtinu méně proti letošnímu lednu i únoru minulého roku.

Podle posledních údajů statistiků se míra nezaměstnanosti v posledním loňském čtvrtletí zvýšila na 13,9 procenta. Přitom slovenský statistický úřad sleduje vývoj nezaměstnanosti na Slovensku pomocí jiné metodiky, a to výběrového zjišťování.