Nejdůvěryhodnější značkou v Evropě je Nivea

Praha – Jubilejní desátý ročník soutěže Dobrá značka společnosti Reader's Digest ukázal, že nejdůvěryhodnější značkou v Evropě je Nivea. Společnost prováděla průzkum formou rozesílaných dotazníků v šestnácti evropských zemích, přičemž respondenti nominovali sto třicet jedna tisíc značek v třiceti kategoriích. Z povolání lidé nejvíce důvěřují hasičům a nejdůvěryhodnější institucí je pro Evropany manželství. V Česku bylo klientům Reader's Digest rozesláno dvacet tisíc e-mailů s odezvou 14,4 procenta.

Lucie Srpová, PR Manažer společnosti Reader's Digest

„Letošní ročník má dvě specifika, jako první bych uvedla, že je to desátý ročník, druhé specifikum je to, že jsme průzkum dělali poprvé on-line.“

Reader's Digest se v jednotlivých zemích dotazuje na nejdůvěryhodnější značku v celkem 30 kategoriích, dvě třetiny z nich jsou pro všechny státy stejné. Nejúspěšnější značkou se opět stala Nivea německé společnosti Beiersdorf, která uspěla v oblasti péče o pleť ve všech 16 zemích. Ve 14 státech získaly prvenství mobilní telefony finské společnosti Nokia, platební karty Visa a fotoaparáty japonského Canonu. Značka Kellog˙s uspěla v kategorii snídaňová cereálie v deseti zemích.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Mezi tuzemskými firmami se hodnotila například kategorie nejspolehlivější auto nebo banka. Nejlepší pozici mezi všemi televizními stanicemi už potřetí obhájila Česká televize, podobně jako Český rozhlas. „Tato cena je pro Českou televizi důkazem, že v České republice má stále smysl dělat televizi veřejné služby,“ komentoval výsledky soutěže mluvčí České televize Ladislav Šticha.

Kromě firem se hodnotilo například i povolání, lidé nejvíce důvěřují hasičům. Nejdůvěryhodnější institucí je manželství. Na druhém místě skončila policie. Naopak nejmíň lidé věří politikům a v České republice je to dokonce jen jedno procento dotázaných. 

Průzkum Dobrá značka (European Trusted Brands) se poprvé konal na podzim roku 2001. Letos se průzkumu zúčastnili respondenti z Rakouska, Belgie, Finska, Francie, Německa, Maďarska, Nizozemska, Polska, Portugalska, Rumunska, Ruska, Španělska, Švédska, Švýcarska, Velké Británie a ČR.