Dozorčí rada ČSA bude jednat o charterových letech

Praha - Dozorčí rada ČSA dnes zřejmě projedná záměr oddělit charterovou dopravu do samostatné dceřiné společnosti. Pro vyčlenění nepravidelných letů se vedení rozhodlo poté, co zkrachovala jednání o spolupráci s konkurenční společností Travel Service. Nepůjde o první krok tohoto druhu, počátkem ledna byly do dceřiné firmy vyčleněny veškeré služby odbavování cestujících a letadel.

České aerolinie hodlají pro novou dceřinou společnost vyčlenit celkem pět letadel. Nemělo by se to ale stát dřív než po letní sezóně. Nová firma by totiž za kratší dobu zřejmě nestihla sehnat potřebná povolení. Pak by ale měla být v charterové dopravě plně konkurenceschopná.

„Náklady dceřiné společnosti budou velice nízké, což posílí její konkurenceschopnost. I nadále bude těžit z dlouholetého know-how mateřských Českých aerolinií,“ řekl předseda představenstva a prezident Českých aerolinií Miroslav Dvořák.

Reportáž Davida Blažka (zdroj: ČT24)

Největším zákazníkem ČSA v charterových letech je Exim Tours

Největším zákazníkem ČSA v oblasti nepravidelných letů je cestovní kancelář Exim Tours. Ta mimo jiné využívá služeb dálkového letadla Airbus A310 pro lety do Ameriky. Aerolinky ale poskytují své služby i dalším.

„Veškeré kontrakty uzavřené s klienty charterů budou samozřejmě nadále v plném rozsahu platné, plynule přejdou na nový komerční subjekt,“ podotkl Dvořák. Pokud dá dozorčí rada plánu zelenou, bude ho muset schválit ještě valná hromada společnosti.

Miroslav Dvořák
Zdroj: ČT24