Indové už nechtějí jíst zkažená rajčata

Dillí – Indie je druhým největším pěstitelem potravin na světě. Prvenství stále ještě drží Čína. Jenže polovina indické zeleniny a ovoce tu shnije dříve, než si je někdo stihne koupit. Může za to špatná logistika. Do zlepšení podmínek při přepravě by se teď ale chtěla zapojit indická vláda, a situaci tak vyřešit.

Tři pětiny beden s rajčaty farmáře Sunila Sharmy nepřežije cestu ze severu Indie do hlavního města Dillí. Často mu proto nezbývá, než doufat, že mu prodej těch zbylých zaplatí alespoň náklady na přepravu. „Hlavní problém je, že nás při vjezdu do Dillí zdrželi policisté. Chtěli úplatky. Proto naše zásilky většinou trpí nejvíc,“ vysvětluje farmář.

Zbytek rajčat farmáře Sharmy poputuje na největší trh na světě. V Azadpuru v Dillí se ročně obchodníci snaží prodat více než čtyři miliony tun ovoce a zeleniny. Každé ráno na něj směřují stovky nákladních aut. Ty za sebou mají hodiny jízdy po poničených indických silnicích. Dopravu navíc často zkomplikuje stání kvůli záplavám nebo sesuvu půdy. Automobily většinou nemají žádné chlazení, stejně jako překladiště a trhy.

Indický ministr pro potraviny Varkey Thomas:

„Je pravda, že 40 procent zeleniny a ovoce se zbytečně vyplýtvá. Je to přímo zločin. Ale už jsme začali s přípravami na koupi moderních chladících zařízení.“

Indická vláda se proto zařekla, že vybuduje moderní sila a klimatizovaná skladiště. Plánuje postavit patnáct obřích potravinových parků s chladícím zařízením. Ovoce a zeleninu by mohly převážet zvláštní vagony na železnici. Potraviny by tak měly zlevnit a stát se dostupnější hlavně pro chudé.