Polští analytici: Naše ekonomika ohrožena není

Varšava - Polská tragédie zasáhla i ekonomiku země. Při sobotním pádu letadla totiž zahynul i guvernér polské centrální banky Slawomir Skrzypka. Bankovní rada proto svolala na dnešní den mimořádné zasedání, kde projedná další postup. Informovala o tom agentura Bloomberg. Z úst analytiků ale zaznívá aspoň jedna dobrá zpráva. Trhy nemají důvod reagovat chaoticky, polská ekonomika ani měna ohrožena není.

„Žádné negativní dopady na trh nepředpokládáme. Polský ústavní rámec je pevný a jasně uvádí kroky, které je v takové situaci třeba učinit. Ekonomický systém bude dál řádně fungovat a centrální banka bude provádět jasně definované úkoly,“ podotkl analytik a šéf ústavu pro oblast Evropy, Blízkého východu a Afriky Simon Quijano-Evans.

Polská centrální banka ale určitou ránu utrpěla. Při sobotním neštěstí zemřel její guvernér. Bankovní rada si už našla prozatímní náhradu, aby mohla dál fungovat. Informace z internetové stránky polské centrální banky jsou jasné - agendu guvernéra centrální banky vzhledem k současné situaci přebírá první náměstek Piotr Wiesioľek. Národní banka bude fungovat bez přerušení a plnit všechny statutární úkoly centrální banky.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Maršálek polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který převzal funkce zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, se už nechal slyšet, že nového guvernéra centrální banky chce jmenovat co množná nejdříve. „Pouze guvernér může svolat zasedání rady pro měnovou politiku. Je absolutně nezbytné, aby byl tento problém rychle vyřešen,“ řekl Komorowski v rozhovoru pro televizi TVN 24.

Polsko je jedinou zemí Evropské unie, která se za současné celosvětové krize dokázala vyhnout recesi. Její hrubý domácí produkt se zvýšil o 1,7 procenta. I proto by se mělo Polsko, alespoň po ekonomické stránce, rychle postavit zpátky na nohy.