Řekni, kde ty kytky jsou. Letadla je nedovezla

Praha – Vulkanický prach, který se kvůli činnosti islandské sopky šíří nad evropským nebem a komplikuje leteckou dopravu, připravil Evropu o řezané květiny. Většina z nich se totiž na starém kontinentě nepěstuje a do váz evropských květinářství se letecky dováží. Po pětidenní letecké blokádě je řada druhů na květinových burzách vyprodána a zbývající květiny se v Česku prodávají za ceny srovnatelné s vrcholy květinářské sezony, jimiž je svátek matek, MDŽ nebo svatý Valentýn.

„Třeba dnešní cena růží odpovídala dvěma třetinám ceny na svatého Valentýna, což je na toto období hodně,“ informoval spolumajitel velkoobchodu Florex Jiří Hron. „Druhy, které jsou importovány ze zemí z Afriky, z Kolumbie, Ekvádoru, tak ty samozřejmě na burze ve větší míře už nebyly, protože se doprodaly,“ dodává.

Vzdušný prostor nad Českou republikou včetně velkých letišť byl uzavřen od pátku kvůli oblaku sopečného popela nad Evropou a letadla do něj mohla opět vlétnout až dnes v poledne. Evropská čtyřdenní odstávka letecké přepravy odřízla největší květinovou burzu na světě v Nizozemsku od dodávek z Afriky (zejména Keni) a Jižní Ameriky. Kdyby odstávka trvala několik týdnů, ubyla by podle odborníků květinářstvím zhruba polovina sortimentu.

Menší potíže se zásobováním zaznamenaly i obchodní řetězce, a to v oblasti exotičtějšího sortimentu. Výpadky v dodávkách se podle mluvčí velkoobchodní společnosti Makro Cash & Carry Romany Nýdrle týkaly například humrů, které Makro dováží z Kanady, či tuňáka importovaného ze Srí Lanky a Malajsie.

Květiny
Zdroj: ČT24