Kalousek: Stát v posledním kvartále vydá dluhopisy pro domácnosti

Praha - Stát chce v posledním kvartále letošního roku vydat první emisi dluhopisů, které budou určeny domácnostem. Dnešnímu Právu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Emise bude mít hodnotu deseti miliard korun, doba splatnosti má být rok a pět až šest let. Podle ministra by měly být dluhopisy úročeny výhodněji než některé bankovní termínované či spořicí účty.

„Pevně doufám, že se nám podaří v posledním kvartále tohoto roku udělat pilotní projekt v řádu deseti miliard korun,“ řekl listu Kalousek. Bez dalších podrobností dodal, že investice do státních dluhopisů by měla být kvůli úročení pro lidi atraktivnější. „Není ale samozřejmě úkolem státního dluhopisu vrhnout na finanční trh bezkonkurenční produkt,“ upozornil ministr. Na minulé aukci stát prodával šestileté dluhopisy zahraničním investorům s výnosem kolem tří procent ročně.

Kalousek je přesvědčen, že zájem občanů bude velký. V tom případě ministerstvo vydá i další emise. V první fázi je nabídne přes burzy a banky, v další pak i přes Czech-pointy. Ministr si je chce zakoupit také. Nominální cena jednoho dluhopisu by měla činit jednu korunu, přičemž minimální objem jedné objednávky by měl být tisíc korun.

Projekt dluhopisů podporuje i opoziční ČSSD. Podle jejího předsedy Bohuslava Sobotky jsou pro ukládání úspor občanů mnohem vhodnější než vládou připravovaný druhý pilíř penzijního spoření. Lidé už si v minulosti mohli nakoupit takzvané povodňové dluhopisy po ničivých záplavách v roce 1997, měli o ně tehdy velký zájem.