Firma Ježek software zpátky pojistné nedostane, rozhodl soud v Liberci

Liberec – Firma Ježek software zpátky pojistné na sociální zabezpečení z roku 2007 nedostane. Dnes o tom rozhodl liberecký soud. Soudce Karel Kostelecký tak respektoval nedávné rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který rozhodl, že kvůli chybě v zákoně nezanikla firmě povinnost daně platit. Majitel firmy Tomáš Ježek není s výrokem soudu spokojen a chystá se obrátit na Ústavní soud.

„Neměl jsem jinou možnost, než respektovat rozhodnutí Nejvyššího soudu, jen bych celý spor protahoval,“ řekl ke svému rozhodnutí Kostelecký. Původně přitom nárok firmy na vrácení daně potvrdil. Nejvyšší správní soud však jeho rozhodnutí v únoru zrušil a případ vrátil zpět do Liberce.

Majitel firmy Tomáš Ježek:

„Nešlo o peníze, ale o princip, od začátku se snažím upozornit na chybu v zákoně, která zdaleka není jediná.“

Firma pana Ježka se soudila s Českou správou sociálního zabezpečení. Ze zákona o pojistném na sociální zabezpečení z roku 2006 totiž vypadla při opakovaných úpravách pasáž o vyměřovacím základu, a tak podle Ježka nebylo z čeho daň vypočítat. Na základě jeho výkladu požádalo o vrácení daně správu sociálního zabezpečení více než 7 000 firem. Společně firmy žádaly bezmála 17 miliard korun.

Nejvyšší správní soud v únorové tiskové zprávě:

„V daném případě poukazem na zjištěnou legislativní chybu není možno dospět k závěru o přechodném zániku platební povinnosti k placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, neboť takový výklad by byl zcela mechanický.“

Podle Nejvyššího správního soudu se tedy dal vyměřovací základ ve sporném období vyvodit z jiných ustanovení zákona. Proto podle soudu nemají firmy na vrácení zaplacené daně nárok.

Rozsudek nejvyššího soudu v případu Ježek software
Zdroj: ČT24