Jak začít obchodovat na burze?

Praha - Spolu s prudkým rozvojem internetu a informačních technologií se stále více lidí zajímá o obchodování na burze cenných papírů. Ekonomické oživení, které kapitálový trh poslední měsíce zažívá, přilákalo mnoho nových investorů, kterým prudký růst burz často pomohl k velkým ziskům. Na co by si nováček na kapitálovém trhu měl dát pozor a jak by měl s obchodováním začít?

Výběr obchodníka

Prvním krokem k realizaci investice je výběr správného licencovaného obchodníka s cennými papíry (brokera) s přímým přístupem na burzu. Při výběru brokera je dobré porovnávat osvědčené a známé společnosti s dostatečnou historií na kapitálovém trhu. Nejdůležitějšími kritérii jsou zejména poplatky za zprostředkování obchodu, spolehlivost on-line aplikace, počet poboček, případně nabídka dalších trhů. Roli hraje i preferovaný způsob obchodování. Ne všichni čeští brokeři nabízejí přístup na trh prostřednictvím internetové aplikace, což je způsob obchodování, který upřednostňuje mnoho investorů.

S brokerem, který investorivi skrze své systémy zprostředkuje přístup na burzu, je nutné uzavřít komisionářskou smlouvu. Tato procedura trvá řádově několik minut a bývá obvykle bezplatná.

Kde začít obchodovat?

Obchodování prostřednictvím internetu dnes umožňuje snadný přístup nejen na český akciový trh, ale i na zahraniční burzy. Při investování v cizině nutné počítat s pohybem zahraniční měny vůči koruně, tzn. zohlednit měnové riziko. Například v případě růst kurzu akcie v USA o 10 procent a posílení české měny vůči dolaru rovněž o 10 procent je zisk investora nulový. Aby si s tím nemuseli lámat hlavu, začíná většina nováčků obchodovat na českém kapitálovém trhu, kde tento problém nenastává a navíc jsou pro našince tituly z české burzy známější.

V České republice probíhá drtivá většina objemů obchodů v segmentu SPAD na pražské burze. Obchodování na tomto trhu je vyhrazeno movitějším a institucionálním klientům, kteří investují v tzv. lotech, což je standardizované množství cenných papírů. Například jeden lot ČEZu je 5 tisíc akcií, v přepočtu aktuálním kurzem přes 4,5 milionu korun. Tyto minimální prostředky musí investor mít k dispozici, aby vůbec s ČEZem ve SPADu na pražské burze mohl obchodovat. Z tohoto důvodu je pro většinu nováčků nejvhodnější s investicemi začít na české burze RM‑SYSTÉM nebo v segmentu KOBOS na pražské burze, kde se obchoduje i v jednotkách kusů cenných papírů.

Kolik obchodování stojí?

Poplatky za obchodování se u jednotlivých obchodníků liší, ale většinou jsou odvislé od zobchodovaného objemu a v porovnání s akciovými podílovými fondy jsou přibližně desetinové. Kromě samotných poplatků za obchodování je velmi důležité sledovat ještě spread jednotlivých akcií. Spread je rozdíl mezi nabídkou a poptávkou a obecně se dá říci, že čím užší, tím pro investora lepší. Zvláště pro ty, kteří preferují kratší investiční horizont.

Jak a do čeho investovat?

Výběr a načasování nákupu je nejdůležitějším krokem každého investora. Rozhodně se před investicí vyplatí nastudovat alespoň základní informace o kapitálovém trhu. K tomu slouží různé odborné publikace, specializované weby o akciích, interaktivní hry, které simulují obchodování na burzách, a mnoho nováčku před realizací první investice v neposlední řadě navštěvuje bezplatné semináře, které pro ně někteří brokeři pořádají.

Pro většinu začátečníků je nejzajímavější takzvaný hodnotový sektor akcií. To jsou tituly, které mají na akciovém trhu dlouhou tradici a jejichž kurz nepodléhá takovým výkyvům. Jsou to společnosti stabilně vyplácející dividendu, většinou ze sektoru telekomunikací, energetiky nebo financí. Po výběru portfolia, do kterého chceme investovat, je vhodné tituly určitý čas sledovat a samotný obchod provést nejlépe v době korekce, respektive krátce po ní.

Výběr akciových titulů je v České republice omezený. V segmentu SPAD se obchoduje pouze 14 akciových titulů, v KOBOSu je jejich počet rozšířen o dalších 12, takže celkově je možné si na pražské burze vybrat mezi 26 společnostmi.

Na české burze RM-SYSTÉM jsou všechny tituly, které se obchodují na pražské burze, navíc je jejich nabídka rozšířena o známé zahraniční i české tituly obchodované v českých korunách. Jedná se například o akcie společností Nokia, Volkswagen, ArcelorMittal Ostrava, Microsoft a další. Celkem je na burze RM-SYSTÉM 67 akciových cenných papírů.

Na co si při vstupu na burzu dát pozor?

Kouzlo akciového trhu spočívá v tom, že nikdo není schopen se stoprocentní jistotou říct, kdy dojde k obratu na růstovém nebo klesajícím trendu. Na druhou stranu není pravdou, že se nedá riziku spojenému s obchodováním na burze předejít. Důležité je zvláště vzdělávání v oblasti fundamentální či technické analýzy.

Každý investor by měl vědět, jaká je jeho maximální přípustná ztráta, a na druhou stranu, kdy je čas opustit pozici při dosažení zisku. To je spojeno s vedením obchodního deníku, který je důležité nejen vést, ale rovněž dodržovat. V praxi pomáhají dodržování vstupních a výstupních pozic různé inteligentní pokyny, které akciové portfolio do jisté míry hlídají za investora.