Jednání MMF a Světové banky ve Washingtonu je u konce

Washington - Ve Washingtonu končí dvoudenní zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Šéf fondu na závěr včerejšího jednání řekl, že ekonomiky jednotlivých států se zotavují, ale i přesto by se situace neměla podceňovat. Země podle něj musí ještě sledovat vývoj a společně koordinovat protikrizová opatření. Členské země se také dohodly, že rozvojovým zemím zvýší v rámci instituce hlasovací pravomoci.

Nejdůležitějším tématem při jednání bylo Řecko a jeho problémy. Předseda Mezinárodního měnového fondu Strauss Kahn ale odmítl jakkoliv komentovat, na čem se politici a ekonomové dohodli. Podrobnosti chce zveřejnit až po skončení vyjednávání s Aténami. Řecké protesty proti podpůrnému balíčku označil za přehnané. „Řecko není jediné, kdo démonizuje Mezinárodní měnový fond. Ale myslím, že Řecko a další státy by fond měly vidět takový, jaký je. Je to druh družstevní organizace, kde všechny státy pracují společně na pomoci zemi, která se dostala do problémů,“ vysvětlil Kahn.

Konference si také stanovila hlavní cíle, na co se v budoucnu zaměřit. Vlády by se měly vrhnout do boje proti nezaměstnanosti, která stále roste hlavně v rozvojových ekonomikách. Nemají ani podceňovat rizika vysokého státního dluhu. „Všichni ministři a guvernéři si jasně uvědomují, že oživení je tady. V některých částech světa rychlejší, především v Asii, někde, jako třeba v Evropě nebo Japonsku, naopak pomalejší,“ vysvětlil předseda MMF.  

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Členské země Mezinárodního měnového fondu se také dohodly, že se budou snažit společně zajistit, aby byla globální ekonomika vyvážená.

Zasedání Mezinárodního měnového fondu
Zdroj: ČT24