V dubnu přibylo 79 procent insolvenčních návrhů

Praha - V Česku nadále roste počet insolvenčních návrhů - v dubnu jich meziročně přibylo 79 procent a jejich počet vyskočil na 1 291. Podle společnosti Creditreform ale u firemních návrhů klesá dynamika růstu a situace se stabilizuje. Naopak počet návrhů oddlužení u lidí dosáhl druhého nejvyššího maxima. Jen v dubnu požádalo o oddlužení 660 Čechů.

Jsou dva způsoby, jak oddlužení docílit - buď formou zpeněžení majetku dlužníka, nebo plněním splátkového kalendáře. Do pěti let ale musí splatit alespoň 30 procent závazků. Když dlužník nemůže řešit úpadek oddlužením, následuje konkurz. Těch bylo v dubnu vyhlášeno 137, což je meziročně o 6,2 procenta míň. Mezi největší firmy, které se v aprílovém měsíci dostaly do konkurzu, patří Orlet služby, Apetit food a Tranza. Nově k nim přibyl i Oděvní podnik Prostějov, který se sice snažil řešit úpadek reorganizací, vedení ani nikomu z věřitelů se ale nepodařilo sestavit reorganizační plán.

Cyril Mores, jednatel společnosti Creditreform:

„Zdůrazňuji, že jde o srovnání celoroční. Je nutné si uvědomit, že v dubnu 2009 krize de facto teprve začala doléhat na podniky v České republice.“

Insolvencí v Česku přibývá (zdroj: ČT24)

U právnických osob končí zhruba polovina insolvenčních návrhů prohlášením úpadku. Řešení úpadku je možné konkurzem či reorganizací, u konkurzu jsou zjištěné pohledávky věřitelů uspokojeny poměrným způsobem.

Creditreform očekává minimálně do pololetí 2010 další, i když pozvolnější růst počtu insolvenčních návrhů. U firem předpokládá menší meziroční dynamiku růstu insolvenčních návrhů. U osobních bankrotů budou pokračovat stejné tendence, tedy nárůst, který bude převyšovat hodnoty bankrotů firem.

Vyhlášení bankrotu
Zdroj: ČT24