Změny v DPH mohou podle developerů zdražit byty

Praha - Na vyšší ceně nových bytů se může promítnout případné zavedení jednotné sazby daně z přidané hodnoty (DPH). Developeři totiž nevylučují, že by novou sazbu promítly do koncových cen pro zákazníky. V současnosti se na byty s plochou do 120 metrů čtverečních a rodinné domy do 350 metrů čtverečních vztahuje snížená sazba DPH v desetiprocentní výši. O zavedení jednotné sazby DPH ve výši 19 procent se mluví v souvislosti s plánovanou reformou penzijního systému. Její parametry představila ve středu takzvaná Bezděkova komise, poradní expertní sbor ministra financí Eduarda Janoty a ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky.

Developerům se nelíbí aktuální nízké ceny bytů

„Pokud by došlo ke zvýšení DPH, tak bychom museli ke změnám v cenách bytů přistoupit,“ prohlásila mluvčí společnosti Finep Petra Kopecká. S podobnými vyjádřeními přišly i Central Group, Skanska a Ekospol. Podle analytičky Central Group Veroniky Ježkové jsou problémem hlavně aktuální nízké ceny bytů, které developerům brání v zahrnutí sjednocených sazeb daně do cen.

Karel Zeman, mluvčí společnosti Ekospol

„Pokud bychom takové zvýšení DPH nepromítli do konečných cen, realizovali bychom projekty v podstatě bez zisku, v některých případech dokonce se ztrátou.“

Podle Dušana Šťastníka, investičního konzultanta poradenské společnosti King Sturge, je pravděpodobné, že v případě sjednocení sazeb DPH se budou lidé snažit byty nakoupit ještě za původní výhodnější ceny. „Trh zažije podobný šok jako oznamované zvýšení DPH v průběhu roku 2007, ke kterému došlo od 1. ledna 2008.“ V konečném výsledku by to prý ale pro trh být výhra nemusela. „I kdyby dočasné a víceméně umělé zvýšení poptávky rezidenčnímu trhu jistě pomohlo, otázkou je, zda by se díky předzásobení poptávky po vlastním zvýšení DPH trh nepropadl ještě více,“ upozornil Šťastník.

Developeři se bojí dalšího pádu cen i poptávky

Developeři se obávají dalšího propadu. „Vyšší DPH by zásadním způsobem ovlivnilo poptávku po bydlení a do značné míry zkomplikovalo jeho další výstavbu. A to naneštěstí v době, kdy se trh pomalu vzpamatovává z dopadů finanční krize,“ vysvětluje ředitelka odboru prodeje a marketingu Skansky Naděžda Ptáčková.

Navíc podle Šťastníka z King Sturge by se mohly začít rozevírat cenové nůžky mezi staršími a novými byty. Prodej bytů nebo budov podléhá DPH pouze do tří let od vydání kolaudačního souhlasu nebo v případě dřívějšího data od vlastního zahájení užívání, uvedl odborník na nemovitostní právo právní kanceláře Salans Juraj Alexander. DPH se na prodej bytu nevztahuje po uplynutí tří let.