GM stáhl žádosti o vládní pomoc pro Opel a Vauxhall

Frankfurt – Americký automobilový koncern General Motors stáhl všechny žádosti o vládní pomoc pro své evropské automobilky - německý Opel a britský Vauxhall. Peníze pro jejich reorganizaci si zajistí sám. Dnešnímu prohlášení koncernu předcházelo před týdnem rozhodnutí německé vlády, že žádost o pomoc pro Opel zamítá.

GM dodal, že se finanční požadavky pro její evropské aktivity nezměnily. Žádosti o pomoc ale stáhla kvůli potřebě sestavit plán rychle. K tomuto rozhodnutí koncernu pomohlo i to, že si nedávno zpevnil finanční pozici.

Záruky za úvěry nutné k reorganizaci Opelu Američanům původně slíbila spolková vláda, ručit měla více než miliardou eur. To vše v době, kdy byl General Motors těsně po bankrotu. Teď ale vydělává a má rezervy ve výši až 10 miliard eur. Ministr hospodářství Brüderle tak General Motors vzkázal, že si mají pomoct sami: „Jsem si jistý, že GM ozdravení Opelu zvládne i bez státní pomoci.“

Stejného názoru je i německá kancléřka Angela Merkelová: „Mají přístup k našemu fondu na vývoj nových technologií, stejně jako ostatní výrobci. Víc jim slíbit už nemůžeme.“ GM ale slíbil, že zachová všechny německé továrny odměnou právě za státní záruky. Opel dodal, že ho zamítnutí pomoci německou vládou znepokojilo a že je proces získání úvěrů příliš složitý a příliš dlouhý.

Co bude s německými závody Opelu?

Vlády německých spolkových zemí, ve kterých jsou závody Opelu, se teď obávají, že bez pomoci bude automobilka omezovat výrobu a dál propouštět. V ohrožení jsou především továrny v Bochumi a Kaiserslauternu. Ty jsou totiž zastaralé a chybí jim vybavení nejmodernějšími technologiemi. Navíc zde přijde výroba draho – pracují zde němečtí dělníci za německé platy.

GM už v Německu propustil přes čtyři tisíce lidí, celkem jich ale pro Opel v zemi pracuje 25 tisíc. Ti teď budou netrpělivě čekat, jak se nakonec General Motors rozhodne.

Závody Opelu v Německu
Zdroj: ČT24