Eduard Janota chce snížit podporu stavebního spoření

Praha - Snížit státní příspěvek na stavební spoření na maximálně dva tisíce korun ročně - takový je plán současného ministra financí Eduarda Janoty. Janota chce od ledna příštího roku snížit státní příspěvek všem, tedy i klientům na již existujících smlouvách. Návrh má údajně slušnou šanci na úspěch. Podle informací Hospodářských novin, které o tom v dnešním vydání píší, se na tom už domluvily ODS, TOP 09 a Věci veřejné, tedy strany, které se snaží zformovat vládní koalici. Tajemník asociace spořitelen Jiří Šedivý i úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka ale tvrdí, že retroaktivita je nepřípustná.

„V podmínkách, kdy státní rozpočty musí ušetřit desítky miliard korun, hledáme veškeré možnosti a jednou z těch možností je zpřísnit podmínky stavebního spoření,“ řekl Janota České televizi.

Státní příspěvek činí v současné době čtyři a půl tisíce korun na smlouvách uzavřených před rokem 2004 a tři tisíce korun na pozdějších smlouvách. Stavební spoření má zhruba pět milionů Čechů. Všem by Janota chtěl státní příspěvek snížit na dva tisíce korun. Takovýmto plošným snížením příspěvku chce stát podle návrhu ušetřit přes sedm miliard korun ročně. Lidé by snížení příspěvku nepocítili příští rok, ale až v roce 2012. Státní příspěvek se totiž podle zákona vyplácí za každý rok zpětně až v následujícím roce. Na spoření jde nyní ze státního rozpočtu ročně téměř čtrnáct miliard korun.

Svůj návrh na plošné snížení státní podpory s využitím takzvané nepravé retroaktivity - tedy od určitého data snížit státní příspěvek u všech smluv - potvrdil i Janota. „Alespoň se teď všichni dozvědí, na čem jsou. Další asi jednu miliardu bychom mohli získat navrhovaným zdaněním výnosů z vkladů ze stavebního spoření,“ řekl ministr Janota.

Bez retroaktivity by stát přišel na buben

„Když se teď vyhlásí toto opatření, tak se najde milion nebo dva miliony lidí, kteří rychle uzavřou stavební spoření, a stát to vyjde na ohromné peníze, takže ta reforma vyjde naprázdno,“ zdůraznil nezbytnost myšlenky retroaktivity předseda Věcí veřejných Radek John.

Spořitelny bijí na poplach

Spořitelny jsou ale podle listu přesvědčeny o tom, že Janotův návrh nemůže uspět. „Retroaktivita je nepřípustná. Tím si stát zakládá na soudní spory. Výše podpory je daná zákonem a je součástí smluv klientů. Máme dva právní posudky, které to vylučují,“ uvedl tajemník asociace spořitelen Jiří Šedivý.

I přes námitky pojišťoven má ale Janotův návrh šanci na úspěch. Má podporu jak ODS, TOP 09, tak i Věcí veřejných. „S touto věcí nemáme žádný větší problém,“ uvedl vyjednavač Věcí veřejných Kamil Jankovský. S konečným rozhodnutím nicméně chtějí členové rodící se koalice počkat, až budou jasné alespoň základní obrysy rozpočtu na příští rok. „O těchto věcech se jedná, nemá cenu vypíchávat ten či onen konkrétní parametr,“ prohlásil lídr ODS Petr Nečas.

Pro ČSSD je retroaktivita nepřípustná

„Sociální demokracie odmítá, aby vláda zasahovala do jistoty občanů, kterou občané nabyli tím, že podepsali smlouvy na základě platných zákonů. Myslíme si, že je to velmi zvláštní přístup, že by vláda nyní měla zpochybňovat platné smlouvy. Jakékoliv korekce v systému stavebního spoření mohou být zaměřeny pouze do budoucna, neměly by postihovat stávající smlouvy,“ prohlásil úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Ty návrhy za dostatečně promyšlené nepokládáme. Nejsou tady podklady, jak tyto návrhy dopadnou na stabilitu systému stavebního spoření. Směřují k tomu, aby se snížila atraktivita stavebního spoření. Jestliže bude méně lidí spořit, bude možné z tohoto systému poskytovat méně půjček na pořízení vlastního bydlení. Když se bude ze stavebního spoření poskytovat méně půjček, tak zase klesne poptávka po bytech a domech a bude to mít negativní vliv na hospodářství a vývoj české ekonomiky,“ dodal.