Chystá se rusko-americká těžba ropy v Černém moři

Moskva/Washington – Rusko a americký ropný koncern Chevron si notují a na obzoru je spolupráce při těžbě ropy z Černého moře. Zpočátku chtějí Chevron a ruská státní firma Rosněfť na výzkum a následnou těžbu vynaložit jednu miliardu dolarů. Pokud se projekt osvědčí, mohla by se celková investice vyšplhat až na 33 miliard. Chevron má ruskému těžaři pomoci především s výzkumem.

Na prvním vrtu se začne pracovat koncem příštího roku. První odhady uvádějí, že se na dně Černého moře může ukrývat zhruba 860 milionů tun ropy. „Je to velmi perspektivní oblast. Projekt přichází v pravou chvíli. Svět potřebuje nové zdroje ropy,“ říká šéf Chevronu John Watson.

Spolupráci těžařů požehnal i ruský premiér Vladimir Putin. Generální ředitel Chevronu ho v souvislosti s ropnou katastrofou v Mexickém zálivu ujistil, že jeho společnost hodlá zpřísnit své ekologické a bezpečnostní normy.

Chevron bude spolupracovat s Ruskem (zdroj: ČT24)

Ruský premiér Vladimir Putin

„Vycházím z toho, že plány obou firem budou realizovány na nejvyšší úrovni co se týče všech ekologických standardů.“

Spolupráce s Ruskem může ale mít háček

Jestli Chevron na těžbě ropy z Černého moře nakonec opravdu vydělá, ukáže až čas. Spolupráce s ruskými státními firmami je složitá. O tom už se přesvědčil nizozemsko-britský Royal Dutch Shell. Ten se totiž před pěti lety dohodl se státním kolosem Gazprom na těžbě plynu na ostrově Sachalin. Na projektu v hodnotě dvaceti miliard dolarů pracoval dvanáct let. Nakonec mu ale ruská vláda odebrala na těžbu plynu licenci. Svůj krok odůvodnila tím, že Shell porušoval ekologická nařízení.