Ekonomy obchází strašák nové recese, nečekaně propadl klíčový index

Brusel - Podle ekonomů hrozí světu opakování hospodářské krize z let 2008 a 2009, neboť se překvapivě propadl klíčový index námořní dopravy, takzvaný Baltic Dry Index, který sloužil během hospodářské recese jako nejdůvěryhodnější ukazatel vývoje ekonomiky. Upozornění přinesl informační servis pro investory FT Alphaville.

Baltic Dry Index, jenž určuje ceny námořní dopravy především v případě oceli a železné rudy, minulý týden poklesl o 18 procent, což je vůbec nejvíce od října 2008. V září 2008 zkrachovala banka Lehman Brothers a její pád rozpoutal finanční a hospodářskou krizi.

Propad Baltic Dry pod kritickou úroveň by spustil poplach

I když se index zatím nenachází pod kritickou hranicí, jíž dosáhl během recese, pokud by se tak stalo, byl by to podle ekonomů vážný problém. „V současnosti k tomu zaujímáme neutrální stanovisko, ale propad pod kritickou úroveň by spustil poplach,“ vysvětlili analytici z Barclays Capital. Sami prý na index nahlíží jako na hlavní ukazatel v případě vývoje světové ekonomiky.

Podle největší světové makléřské společnosti ICAP stojí za propadem indexu volné kapacity v čínském ocelářském průmyslu, jehož výroba se stále nedostala na předkrizové úrovně z poloviny loňského roku. ICAP jev nazývá jako „chronický nadbytek kapacit“, který zavinil, že největším asijským výrobcům trvalo až do druhého čtvrtletí letošního roku, než se jejich výroba vrátila na úroveň před krizí.

Dle Izabelly Kaminské z FT Alphaville se dá čekat, že vyšší flexibilita směnného kurzu čínské měny jüanu povede ke zlepšení situace čínských ocelářů jen těžko, čekat se dá spíše pravý opak.