Česká železnice bude jezdit na elektřinu od ČEZu

Praha – Společnost ČEZ Prodej se stala definitivním dlouhodobým partnerem Českých drah. Vyhrála dnes totiž zkrácené výběrové řízení na dodávky elektřiny české železnici, a podle agentury ČTK tak porazila svého jediného konkurenta E.ON. České dráhy odebírají proud přímo od firmy ČEZ už od ledna. Dráhy za rok a půl ČEZu za elektřinu zaplatí 2,57 miliardy korun bez daně z přidané hodnoty, i když se původně předpokládalo, že zakázka dráhy přijde na 2,4 miliardy. Smlouva začne platit prvního července. I díky tendru má tedy společnost prodanou téměř celou výrobní kapacitu na rok 2011.

Dráhy dodají elektřinu všem ostatním dopravcům

Nově budou dráhy dle francouzského modelu dodávat elektřinu i všem ostatním dopravcům na české železniční síti. Je to zásadní změna poté, co s koncem loňského roku vypadla z dodavatelského řetězce státní Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). Další dopravci si od této novinky slibují výraznou úsporu nákladů.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský

„České dráhy ukončily výběrové řízení na dodavatele silové elektřiny pro elektrickou trakci a uzavřely smlouvu s vítězem.“

Nyní dopravci platili více, než museli

Dopravci dlouhodobě SŽDC kritizovali a tvrdili, že prodává elektřinu výrazně dráž, než kolik činí ceny na burze. SŽDC se bránila tím, že smlouvu uzavřela v době, kdy ceny rostly a nebylo možné předpokládat jejich propad kvůli krizi.

I Správa železniční dopravní cesty odebírala proud od společnosti ČEZ, se kterou má dosud platnou tříletou smlouvu, ačkoliv dodávka letos klesla na minimum. Obě organizace se nyní dohadují o možném řešení, ČEZ vždy dosud tvrdil, že trvá na dodržení smlouvy. „Děláme stále právní rozbory, k dohodě zatím nedošlo,“ uvedl mluvčí Pavel Halla.

ČEZ má na příští rok vystaráno

Na rok 2011 si ČEZ už stihl zajistit odbyt pro téměř 90 procent své výrobní kapacity. Za megawatthodinu (MWh) si společnost průměrně účtuje 52,2 eura (tedy zhruba 1350 korun). Na rok 2012 už má zajištěn odbyt zhruba pro třetinu kapacity. Letošní kapacitu ČEZ prodal za průměrnou cenu 54,3 eura za MWh.

V květnu ČEZ oznámil, že zbrzdí prodej energie na rok 2012, protože chce těžit z očekávaného růstu cen. Ceny elektřiny se držely nízko kvůli globální ekonomické recesi. Energetické společnosti v Evropě i jejich investoři spoléhají na zvyšování cen, které by mělo vyrovnat pokles spotřeby energie od roku 2009.

Cestující ve vlaku
Zdroj: ČT24