Sarkozy a Merkelová zklamali trhy, indexy přesto mírně rostly

Praha/Londýn – Výsledek úterní schůzky francouzského prezidentem Nicolase Sarkozyho s německou kancléřkou Angelou Merkelovou trhy zklamal. Nepřinesl totiž žádné kroky, které by zapůsobily v krátkodobém horizontu, a i obrysy dlouhodobých opatření jsou zatím mlhavé. V červených číslech proto skončily akciové indexy ve Spojených státech i v Japonsku. Ztráty také dopoledne hlásily evropské trhy. Pražská burza otevřela propadem, po 13. hodině se ale dostala mírně do plusu. Na konci obchodování už evropské trhy posilovaly.

Nespokojenost investorů s výsledkem včerejší schůzky se z Asie přenesla na evropské akciové trhy. Ty zahájily obchodování v červených číslech. Pražský akciový trh však nakonec posílil o 1,67 procenta na 1 022,2 bodu, korigoval tak úterní ztráty.

Hlavním tahounem růstu byly akcie Komerční banky, ještě lepší výkon předvedly akcie Fortuny, když získaly přes šest procent na 103 korun. Roli v tom podle analytika Komerční banky Josefa Němého mohlo hrát oznámení pražského soudu, že prodej konkurenční Sazky se uskuteční prostřednictvím výběrového řízení, což podle některých věřitelů nahrává společnosti Penta, která je většinovým vlastníkem Fortuny. Jedinými ztrátovými tituly na pražské burze dnes byly techologická KIT Digital a textilka Pegas Nonwovens.

V černých číslech skončila i Evropa

Akciové trhy v západní Evropě taktéž posilovaly. Prudké ztráty z minulého týdne ale podle Němého stále umazávají jen pozvolna. I přesto se hlavní index FTSEurofirst 300 dostal nejvýše za téměř dva týdny. V závěru pak stoupl o 0,3 procenta na 972,13 bodu.

Evropským akciím nahoru pomohlo oživení amerických akcií na Wall Street. Jejich hlavní indexy získávaly na počátku zhruba jedno procento, později se zisky zmírnily. Vliv na to měly zejména příznivé výsledky maloobchodních firem Target a Staple. Investoři taktéž obnovili nákupy díky růstu cen ropy a dalších komodit.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Evropští tahouni zklamali, trhy klidné nejsou

Přestože nakonec evropské akciové trhy posílily, nejsou investoři spokojení. Včerejší schůze Merkelové se Sarkozym přinesla nemalé zklamání, když odmítli navýšit balík pomoci zadluženým zemím a vyloučili i brzké vydání společných evropských dluhopisů. A tak je vlastně jediným výsledkem schůzky obou lídrů návrh na vytvoření společné finanční vlády eurozóny. Představa, jak by měla vypadat a fungovat, je ale zatím jen mlhavá.

Reakce zástupců trhu:

Obyvatel Paříže: „Zatím jsem skeptický, myslím, že ještě nejsme venku z nejhoršího.“

Makléř pařížské burzy Dominique Dequidt: „Trh reaguje rozpačitě, výsledky jednání jsou mnohem méně odvážné, než investoři očekávali.“

Makléř burzy ve Frankfurtu Robert Halver: „Evropská finanční vláda by byla dobrá, ale cesta k ní je neskutečně dlouhá. Vzpomeňte si na evropskou ústavu. Její schválení trvalo roky a tohle by bylo ještě složitější. Ale trhy chtějí vědět hned, jak chceme stabilizovat Itálii, Španělsko a další země.“

Šéf poslanců SPD v Bundestagu Frank-Walter Steinmeier: „Pokud budeme mít v budoucnu lepší protipožární zabezpečení, bude to jen dobře. Ale se současným požárem už nám nepomůže.“

Makléř burzy ve Frankfurtu Robert Halver: „Kdybych byl Brit, velmi široce bych se teď usmíval!“

Včerejší zprávy z Evropy vyprodávaly tokijskou burzu i akcie v USA

Ve Spojených státech zklamání z výsledku schůzky Sarkozyho s Merkelovou v noci na dnešek převážilo dokonce i nad zprávou, že agentura Fitch Rating potvrdila Spojeným státům nejvyšší rating. Právě nejistota ohledně ratingového odnocení USA srážela akcie po celém světě do červených čísel v minulém týdnu. Dnešní obchodování uzavřel americký index Dow Jones propadem o 0,67 procenta. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 1,24 procenta a uzavřel na hodnotě 2 523,45 bodu.

Podobný vývoj postihl i hlavní index japonské burzy Nikkei uzavřel poklesem o 0,55 procenta na hodnotě 9 057,26 bodu. Během dne ale byly ztráty ještě o něco vyšší. „Japonské akcie jsou relativně levné. Dokud ale nepoleví obavy investorů z přetrvávajících dluhových problémů v Evropě, trh možná nebude schopen rychle se zotavit,“ varoval manažer investiční společnosti Shinkin Asset Management Naohito Miura.