V USA vznikne obří solární elektrárna

Washington – Ve Spojených státech amerických se chystá stavba jedné z největších solárních elektráren na světě. Chce ji postavit společnost Abengoa Solar ve státě Arizona. Spojené státy na ni a další solární projekty vyčlenily téměř dvě miliardy dolarů (zhruba 41 miliard korun) jako úvěrové záruky. Oznámil to americký prezident Barack Obama. Dodal, že nové projekty vytvoří celkem přes 5000 pracovních příležitostí. Sluneční elektrárna v Arizoně bude schopna zásobovat elektřinou 70 tisíc domácností a má přispět ke snižování emisí oxidu uhličitého.

Prezident Obama podporuje nová odvětví

Zprávu o výstavbě elektrárny Obama oznámil v sobotu ve svém pravidelném týdenním rozhlasovém a internetovém pořadu. Uvedl, že prostředky jsou součástí jeho plánu podpořit v americké ekonomice nová odvětví.

O peníze se podělí dvě společnosti. Půjdou z balíku hospodářských stimulů za 862 miliard dolarů. Abengoa Solar vytvoří podle Obamovy administrativy v Arizoně 1600 pracovních míst ve stavebnictví. Druhá firma, Abound Solar Manufacturing, postaví elektrárny ve státech Colorado a Indiana, vznikne tak přes 2000 míst ve stavebních firmách a 1500 stálých pozic.

Prezident dodal, že sice bude trvat roky, než se nahradí všechna místa ztracená během recese, podle něj se však hospodářská situace vyvíjí správným směrem.