Obchodníci si v Bruselu stěžují na nový zákon o tržní síle

Praha – Čeští obchodníci si stěžují u Evropské komise na nový zákon o významné tržní síle. Stížnost dnes komisi odeslal Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). Zákon od února reguluje vztahy mezi obchodními řetězci a dodavateli. Obchodníci normu kritizují a tvrdí, že je nekvalitní a poškozuje jejich vztahy s dodavateli. Ukládá jim například, aby poskytovali dodavatelům své všeobecné obchodní podmínky, které musí obsahovat cenové podmínky i údaje o snižování cen. Norma stanovuje, že za zboží musí být zaplaceno nejpozději do 30 dnů od dodání.

Zákon prý není v souladu s unijním právem

Podle prezidenta SOCR Zdeňka Juračky obsahuje návrh na zahájení řízení proti Česku kvůli porušení smlouvy o fungování EU, jelikož zákon o významné tržní síle je prý v rozporu s unijním právem. Má prý také diskriminační charakter a zavedl vůči obchodníkům nezvyklé praktiky.

Prezident svazu Zdeněk Juračka

„Zákon by vedl k silnému omezování svobody podnikání, a to hned v několika paragrafech. V některých paragrafech jsou zase archaická znění, která lze těžko použít v dnešních obchodních vztazích.“

SOCR s pomocí právníků zároveň dokončil ústavní stížnost. Její návrh nyní mohou využít právní zástupci obchodníků, kteří budou případně sankcionováni podle nového zákona o významné tržní síle. Senátorům či poslancům, kteří s tímto zákonem nesouhlasí, materiál může posloužit k podání vlastní ústavní stížnosti.

Zákon prý nutí obchodníky odebírat zboží ze zahraničí

V minulosti si farmáři a výrobci potravin stěžovali zejména na cenový nátlak řetězců, kdy jsou prý nuceni dodávat zboží na hranici výrobních nákladů. Dodavatelé platí třeba za to, že vůbec mohou řetězci dodávat, za umístění zboží na lukrativní místo v obchodě či na reklamních letáčcích obchodníků. Podle obchodníků i některých odborníků může ale zákon zdražit potraviny na pultech obchodů a navíc sníží ochotu obchodníků odebírat zboží od tuzemských firem. Se zákonem předloni přišla skupina poslanců ČSSD a normu podpořila i Potravinářská komora.

Zákon mimo jiné od letošního února řetězcům zakazuje, aby zboží prodávaly za nižší cenu, než za jakou ho nakoupily. To se ale nevztahuje na rychle se kazící či sezonní výrobky. Řetězcům od února hrozí za zneužití tržní síly pokuta až deset milionů korun nebo trest v hodnotě deseti procent z obratu.

Nakupování
Zdroj: ČT24