Nová auta se loni prodávala nejlevněji ve Slovinsku, ale i v Česku

Brusel - Česko se zařadilo mezi země, kde ceny nových automobilů klesly loni nejvíce v celé Evropské unii. Podle Evropské komise si je mohli tuzemští zákazníci pořídit v průměru o 9,4 procenta levněji než v roce 2008. Ještě levnější automobily potěšily Slovince, Litevce, Slováky a Rumuny, kde se ceny snížily o více než desetinu.

Podle komise mohla k poklesu přispět skutečnost, že recese v roce 2009 zasáhla většinu nových členských států více než Evropskou unii jako celek. Podstatně méně zlevňovaly nové automobily na velkých trzích, nejvíce ve Španělsku (-4,7 procenta). V Německu, Itálii či Francii byl pokles cen jen nepatrný a ve Velké Británii vozy dokonce meziročně zdražily o 7,7 procenta. S vyššími cenami se ovšem potýkali například i Švédové (nárůst o 2,7 procenta).

„Je třeba připomenout, že zákazníci v obou posledně jmenovaných zemích mohli těžit z mimořádného poklesu cen v roce 2008, takže celkově jsou na tom dnes lépe ve srovnání se začátkem roku 2008. Ve Velké Británii se v pohybu cen odráží také skutečnost, že v lednu 2010 skončilo dočasné snížení DPH,“ uvádí komise.

EK radí: Neváhejte si pro levnější vůz zajet do zahraničí

Podle statistik Evropské komise se případným zájemcům o koupi nového automobilu vyplatí porovnávat ceny v jednotlivých zemích a pro vůz si dojet i do zahraničí. Například ceny Peugeotu modelové řady 206 a 207 se v jednotlivých zemích liší až o 40 procent, nejlevněji se dají pořídit na Maltě a naopak nejdražší jsou ve Finsku.

Nejvyšší rozdíl panuje mezi automobily střední třídy u Peugeotu 308, který se za nejvyšší cenu prodává ve Francii a nejlevnější je opět na Maltě, rozdíl činí 36 procent. V případě velkých automobilů největší cenové rozdíly panují u Volkswagenu Passat, který se v Řecku prodává o 28,1 procenta levněji než v Německu, kde je automobil vyráběn.