Výrobci mobilů roní slzy - kvůli iPhonu

New York - Výrobci mobilních telefonů zřejmě přinesou nepříznivá čísla svého hospodaření za letošní druhé čtvrtletí. Může za to především stoupající úspěch iPhonu od americké firmy Apple na úkor ostatních firem a potíže s dluhopisy v eurozóně. Analytici říkají, že nové modely telefonů naznačí, jak se bude situace vyvíjet ve druhé polovině roku.

Vrásky na čele dělá největším světovým výrobcům mobilních telefonů hlavně americká společnost Apple a její iPhone, který slaví úspěchy a ukrajuje konkurenci podíl na trhu. Znepokojivá čísla za druhé čtvrtletí už zveřejnil výrobce mobilů BlackBerry. S konkurováním iPhonu má problémy také finská Nokia.

Simona Jankowská, analytička banky Goldman Sachs

"Zatímco prodej chytrých telefonů roste mnohem rychleji, než se myslelo, celkový růst trhu s mobily se zmírnil."

Apple drtí další výrobce mobilů (zdroj: ČT24)

Podle analytičky banky Goldman Sachs Simony Jankowské se počty prodaných přístrojů zřejmě zvýšily oproti předchozímu čtvrtletí jen o dvě procenta. Banka přitom odhadovala pětiprocentní růst. Druhé pololetí by ale podle ní mělo kopírovat běžné sezónní trendy. Analytici světových bank odhadují, že se prodané objemy mobilních telefonů zvýší za celý rok o víc než 11 procent.