Bulharsko a Rusko se dohodly na výstavbě plynovodu South Stream

Sofia - Ministři Bulharska a Ruska dnes podepsali dohodu o „cestovní mapě“ výstavby plynovodu South Stream, který má přepravovat ruský plyn přes bulharské území dál do Evropy. Bulharská vláda pravého středu souhlasila s projektem poté, co Moskva slíbila Sofii nižší ceny plynu. Gazprom uspokojuje poptávku Evropy po zemním plynu asi z jedné čtvrtiny, kvůli sporům se sousedy ale hledá alternativní způsoby přepravy. Gazprom už staví podmořský plynovod Nord Stream přes Baltské moře do Německa.

Bulharská vláda před rokem po svém nástupu svůj souhlas s projektem South Stream odkládala s tím, že musí prověřit, zda je v národním zájmu a v souladu s plány Evropské unie. Bulharský ministr energetiky Traičo Trajkov a jeho ruský protějšek Sergej Šmatko dnes podepsali dohodu o vytvoření společného podniku, který postaví bulharský úsek plynovodu v délce 900 kilometrů a o kapacitě až 63 miliard krychlových metrů ročně s odhadovanými náklady 835 milionů dolarů (16,4 miliardy Kč). Bulharsko bude mít na podniku podíl 50 procent.

Cílem projektu South Stream je obejít Ukrajinu, s níž vede ruský monopolní vývozce plynu časté spory, které ústí v pozastavování dodávek do Evropy. Plynovod povede pod Černým mořem z přístavu Novorossijsk na bulharské pobřeží, odkud bude pokračovat přes Balkán do Itálie. Bude konkurentem projektu Nabucco, který připravuje EU a má vést z Ázerbájdžánu přes Turecko rovněž do jižní Evropy.

Bulharsko získá nižší ceny plynu

„Urychlujeme práci na South Streamu. Nejsou mezi námi už žádné nevyřešené spory,“ prohlásil ruský ministr Šmatko. Obě strany se dnes rovněž dohodly, že v brzké době podepíšou dohodu o dodávkách ruského plynu do Bulharska na období do konce první poloviny příštího roku. Dohoda nepředpokládá žádné prostředníky a Bulharsku přinese o něco levnější plyn.

Viceprezident Gazpromu Alexander Medveděv v Sofii sdělil, že Bulharsko bude mít plyn levnější již od tohoto měsíce. Bulharský ministr Trajkov upřesnil, že ceny pro průmyslové odběratele i domácnosti budou „o několik procent nižší“. Bulharsko si asi 70 procent svých energetických potřeb zajišťuje dovozem a téměř všechen plyn odebírá z Ruska.

Vydáno pod