Vláda zvažuje daňové úlevy na bydlení pro všechny

Praha - Podle premiéra Petra Nečase by měli mít v budoucnu nárok na daňový odpočet všichni, kdo bydlí ve vlastním nebo pronajatém bytě a platí daně. Odpočitatelná částka by tak už nezvýhodňovala jen zhruba 400 tisíc lidí, kteří splácejí hypotéku, byla by ale pravděpodobně mnohem nižší než dosud. Z plánů vládní koalice také vyplývá, že nižší odvody na daních by mohli mít i lidé, kteří pečují o postiženého příbuzného či nemohoucího důchodce, a jejichž příjmy jsou kvůli tomu dlouhodobě nízké. O daňových zvýhodněních informuje dnešní vydání Mladé fronty Dnes.

„Univerzální odpočitatelná částka na bydlení by nezvýhodňovala jen jeden typ bydlení, tedy vlastní, ale týkala by se i nájemného,“ prohlásil premiér Petr Nečas. Doposud plátci hypoték na konci roku přikládají k daňovému přiznání potvrzení od banky o výši zaplacených úroků a o ně si sníží základ daně z příjmu.

Nově by například nájemce bytu, tedy nejen ten, kdo platí hypotéku, předložil doklad o úhradě příspěvku do bytového fondu nebo fondu renovací a proti němu získal odečet daně. Zatím není jasné, jak vysoký by tento odpočet byl a čím vším by byl podmíněn. „Podrobnosti je předčasné rozvíjet. Debata se teprve povede,“ upozorňuje Nečas.

Některé daňové úlevy se zruší

Je pravděpodobné, že odečitatelná položka z daní by byla nižší než 300 000 korun ročně, což je dosavadní strop u lidí s hypotékou. Stát tak ročně přichází celkem o více než tři miliardy korun na daních. Zrušit některé úlevy na daních nejen pro plátce hypoték chce ministr financí Miroslav Kalousek. „Sleduji jeden jediný princip, rovné podmínky všem,“ prohlásil. A o zrušení výjimek, které znevýhodňují jednu skupinu občanů proti druhé, je ochotna diskutovat také strana Věci veřejné.

Šéf státní pokladny Kalousek hodlá v platnosti ponechat jenom ty výjimky, které se týkají pěti oblastí, a to právě bydlení, dále rodin s dětmi, spoření na vlastní stáří, pomoci slabým a potřebným a podpory vědy a vzdělávání.

Kdo pečuje o seniora, bude mít daně nižší

Úlevy na daních by se podle vládního návrhu mohly týkat i lidí, kteří se starají o své postižené příbuzné nebo seniora. Kabinet chce tímto krokem pomoci lidem, jež mají kvůli péči o blízké nízké příjmy, k vyšším penzím. „Výše důchodů těchto lidí je problém. Budeme to muset řešit v rámci důchodové reformy,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Příspěvek na péči, z něhož si handicapovaní dnes platí buď služby příbuzných, nebo pečovatele, by zůstal dále zachován - koalice však navrhuje jeho snížení u nejméně postižených z 2 000 Kč na 800 Kč měsíčně.

K podpoře péče o nemohoucí seniory v domácnosti se nová vláda přímo zavázala v koaliční smlouvě. „Je mnohem lepší a levnější, když je starý nemohoucí člověk doma a starají se o něj příbuzní. My chceme, aby lidé, kteří se starají o handicapovaného příbuzného, měli stejné výhody jako rodiče s dětmi,“ popsal Drábek. Na jedno dítě se snižuje daňový základ o 967 korun měsíčně. Lidé, kteří kvůli péči o blízké nepracují, a neplatí proto daně, by mohli tuto slevu dostávat jako příjem.