Billa po vzoru Tesca otevře malé prodejny

Praha – Obchodní řetězec Billa, který na tuzemském trhu provozuje síť supermarketů, plánuje v Česku malé samoobsluhy pro rychlé nákupy. První malometrážní prodejnu, v jejíž nabídce budou zejména potraviny, Billa v září otevře v Brně. Pokud se osvědčí, společnost hodlá zprovoznit další, řekl obchodní ředitel firmy Petr Dupal. Síť malých samoobsluh v Česku už třetím rokem buduje konkurenční Tesco Stores ČR, která jich nyní provozuje 24.

Billa si v Brně chce tento nový prodejní formát nejprve otestovat, a poté její vedení rozhodne, zda samoobsluhy rozšíří i do dalších měst. „Předpokládáme, že tento formát má do budoucna potenciál,“ podotkl Dupal. Billa se podle něho při budování dalších samoobsluh v Česku hodlá zaměřit zejména na centra větších měst, aby jim zajistila dostatečný přísun zákazníků.

Billa slaví v Česku úspěch

Billa v ČR provozuje zhruba 200 supermarketů a loni zvýšila obrat meziročně o 15,7 procenta na 21,79 miliardy korun. V roce 2009 na českém trhu otevřela 25 nových supermarketů a 11 prodejen zrekonstruovala. V uplynulých letech Billa výrazně posílila pozici na tuzemském trhu. Na přelomu let 2007 a 2008 převzala 97 supermarketů Delvita, jejichž provozovatel se kvůli ztrátám rozhodl odejít z Česka.

Supermarkety Billa patří společně s diskontními prodejnami Penny Market do německé obchodní skupiny REWE Group. Na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků připadlo REWE Group s odhadovanými tržbami 48,5 miliardy korun druhé místo za skupinou Schwarz ČR (Kaufland, Lidl), jejichž tržby činily 59 miliard korun.