Za výpis SIPO si od října pošta naúčtuje pětikorunu

Praha – Pošta od října zavede poplatek ve výši pět korun za rozesílání rozpisu bezhotovostních plateb SIPO (Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva) do schránek uživatelů. Dosud byla služba bezplatná. Pětikorunový poplatek Česká pošta zdůvodňuje růstem nákladů na tvorbu a distribuci rozpisů. Nový poplatek by firmě mohl přinést ročně na výnosech až 115 milionů korun. Ročně přitom výnosy pošty přesahují 20 miliard korun.

Pokud uživatelé nechtějí za rozpis zaplatit nic, mohou si ho nechat poslat elektronicky. O tuto bezplatnou službu mohou požádat na každé poště. Službu SIPO využívá 3,84 milionu Čechů. Z toho 1,91 milionu platí SIPO inkasem, tedy bezhotovostně, a 1,93 milionu na přepážkách pošty v hotovosti nebo jednorázovým příkazem k úhradě.

Mluvčí pošty Marta Selicharová:

„Poplatek v sobě zahrnuje cenu za vyhotovení a distribuci papírové podoby rozpisu bezhotovostní platby SIPO jednotlivým plátcům.“

U některých plátců nebude rozdíl mezi nastaveným limitem bezhotovostního převodu a výší reálné platby stačit na pokrytí nového poplatku. Pošta jim proto 15. srpna rozešle informační dopis ke zpoplatnění rozpisu. Jde o 25 665 klientů.

Pětikorunový poplatek se tak přidá k další částce, kterou zákazníci platí při vyřizování transakce. Jde o 15 korun v případě platby SIPO na přepážce, platba u doručovatele vyjde na 20 korun, za platbu jednorázovým příkazem v bance si pošta účtuje pět korun. Platba inkasem je bezplatná.

Banky se zpoplatňovat výpisy neostýchají

Banky si běžně za rozesílání papírového měsíčního výpisu účtují mezi deseti a 20 korunami, například u GE Money je to deset korun, stejně jako u ČSOB, Komerční banka chce dvojnásobek.

Služba SIPO České pošty funguje od 60. let minulého století. Spočívá v inkasování plateb ve prospěch právnických a dalších osob, které s poštou uzavřely smlouvu. Slouží k úhradě například nájemného, elektřiny, plynu, rozhlasových a televizních poplatků či stavebního spoření a pojistek.