PPF chce zpátky do ekotendru, znovu se obrátila na antimonopolní úřad

Brno – Konsorcium vedené společností PPF Advisory požádalo antimonopolní úřad (ÚOHS), aby zrušil jeho vyloučení z obřího stomiliardového tendru na likvidaci starých ekologických škod. Na úřad se přitom obrací už podruhé. V prvním případě sice ÚOHS jeho žádosti vyhověl a konsorcium vrátil zpátky do hry, ministerstvo financí ale sdružení v červenci znovu vyloučilo.

O vyloučení konsorcia PPF ze soutěže rozhodl ještě ministr Eduard Janota. Ministerstvo totiž obdrželo několik podnětů od uchazečů, kteří upozornili na pochybnosti ohledně kvalifikace sdružení, jimiž se v minulém řízení ÚOHS nezabýval. Ministerstvo postupně prověřilo ve stejných aspektech všechny uchazeče, kteří se kvalifikovali do druhého kola soutěže. Kromě PPF je ale prý měli všichni v pořádku.

Konsorcium ve složení PPF Advisory, Ecosoil Sud, AVE CZ, Remonta tvrdí, že splňuje ministerstvem vypsané kvalifikační předpoklady. „O návrat do této veřejné soutěže budeme usilovat všemi dostupnými právními prostředky. Ve svém podání k ÚOHS jasně dokládáme, že odborná komise i poradci MF ČR poskytli ministrovi financí k rozhodování zavádějící a účelově interpretovaná fakta,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin. Tento postup podle něj svědčí o nedostatečné kompetentnosti komise a poradců, ale také o záměrném diskriminačním chování vůči konsorciu. Firma dále tvrdí, že pokud bude moci nahlédnout do dataroomu veřejné zakázky, následně předloží nabídku, která bude cenově velmi zajímavá. 

Alexej Bechtin, mluvčí PPF:

„Vidíme, že některé posudky byly tendenční, obešly se bez důkazů. Neptali se nás při projednávání těchto připomínek.“

Tendr je předražený, tvrdí kritici

Nabídky do výběrového řízení na obří ekologickou zakázku mohou firmy podávat do 7. prosince. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže však tvrdí, že tendr je předražený a může připravit státní kasu o desítky miliard korun.

Do tendru se přihlásilo šest uchazečů, ministerstvo v prvním kole tři z nich vyřadilo, mezi nimi právě i konsorcium v čele s firmou PPF Advisory. Mezi uchazeči jsou dále Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Ze soutěže bylo vyloučeno také sdružení belgických společností DEC NV a Dredging International NV a sdružení P-D Industriegesellschaft mbH + STAVOPROGRES BRNO. Obě se odvolala k ÚOHS, ale neuspěla.

Ekologické škody
Zdroj: ČT24