Nejvyšší průměrný plat je na MMR, nejméně berou zaměstnanci resortu kultury

Praha - Zaměstnanci ministerstva pro místní rozvoj (MMR) pobírají nejvyšší průměrný plat ze všech ministerstev, konkrétně 36 080 korun. Naopak nejnižší je tento ukazatel na ministerstvu kultury (MK) - 21 038 korun. Statistiku zveřejnily Lidové noviny (LN). Nejvyšší platy jsou na těch úřadech, kudy proudí peníze z EU. Brusel spolu s dotacemi posílá i peníze na mzdy lidí, kteří je obsluhují. Druhým důvodem velkých rozdílů ve státních platech jsou podle deníku také neobsazená místa. Ministři na ně dostávají peníze, které pak rozdávají zaměstnancům na odměnách.

Po MMR jsou druhé nejvyšší průměrné mzdy na ministerstvu průmyslu a obchodu (35 922 korun) a na Úřadu vlády (34 391 korun). Na opačném konci pomyslného platového žebříčku jsou těsně před ministerstvem kultury zaměstnanci ministerstva školství, kteří podle LN berou průměrně 21 805 korun a třetí od konce je ministerstvo práce a sociálních věcí s 24 226 korunami.

Průměrný příjem všech zaměstnanců placených ze státního rozpočtu je 24 994 korun. Průměrná hrubá mzda v České republice je 23 488 korun.