Češi s hledáním práce neotálejí, raději zakládají nové firmy

Praha - Češi opět podléhají kouzlu podnikání, za první půl rok vzniklo víc než 12,5 tisíce nových firem. Oproti loňsku se jedná o desetiprocentní nárůst, za kterým stojí postupné oživování české ekonomiky a touha nezaměstnaných realizovat své pracovní cíle. V současné době vznikají nejčastěji firmy podnikající v oblasti velkoobchodu, služeb či třeba stavebnictví.

V průběhu krize byl pozorován v zakládání nových společností útlum, a to jak u formy společností s ručením omezeným, tak u akciových společností. Útlum v průběhu uplynulých dvou let představoval 12,5 procenta, což je v rámci českého podnikatelského prostředí významný propad.

Alena Seoud, ředitelka agentury ČEKIA

„První půlrok letošního roku s sebou již nese pozitivní čísla. Pokud by tento trend pokračoval, měli bychom možnost dorovnat pozitivní čísla roku 2007, který byl zatím v osmileté historii, po kterou ČEKIA čísla sleduje, nejúspěšnější.“

Komentář Aleny Seoud a Petry Janákové (zdroj: ČT24)

Český trh zaznamenává podle Aleny Seoud, ředitelky České kapitálové informační agentury (ČEKIA), drobné oživení české ekonomiky a na trhu zůstalo hodně lidí bez zaměstnání, kteří se nyní nechtějí spoléhat jen na nabídky úřadu práce či nedostatkové pozice.

Pokud si navíc chce někdo zakládání firmy ulehčit, může využít nabídky takzvaných „ready made“ firem, tedy firem připravených na klíč. U nich odpadá vyřizování na úřadech a s podnikáním se může začít v podstatě okamžitě. Rostoucí zájem o tyto firmy potvrzuje i manažerka firmy Smart Companies Petra Janáková: „Zájem o firmy na klíč roste, meziročně o deset procent. Zájem je jak ze strany živnostníků, kteří své podnikání převádí pod hlavičku společností s ručením omezeným, tak ze strany zájmu o tzv. evropské společnosti.“

Nejvíce společností bylo v posledních měsících založeno v oblasti velkoobchodu, služeb, stavebnictví a nemovitostí. „Jedná se o obory, kde je přeci jen snadnější získat povolení pro podnikání,“ dodává Seoud. Nejoblíbenější formou je pro jednoduchost v podnikání založení s.r.o. Akciové společnosti zaznamenávají útlum, který nahrazují spíše evropské společnosti.

Podnikatel
Zdroj: ČT24