Nečasovi se nelíbí, aby lidé platili povodňovou daň

Praha - Premiér Petr Nečas zvažuje, jestli budou lidé skutečně platit 100 korun na protipovodňová opatření. S návrhem zavést speciální rezervu proti povodním přišlo ministerstvo financí před dvěma týdny, kdy se velká voda přehnala přes Liberecko a Ústecko. Podle předsedy vlády by se peníze měly hledat jinde, než snižovat slevy u daně z příjmu. Řekl to dnes v Otázkách Václava Moravce. Nečas také řekl, že škrty v rozpočtu na příští rok sníží růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. Škrty jsou podle něj nezbytné, vláda ale nezůstane jen u nich a plánuje výrazné reformy. Premiér nicméně vyloučil zvyšování přímé daně, protože to považuje za vraždu ekonomiky.

Ministr financí Miroslav Kalousek přišel s návrhem snížit od roku 2011 dvě slevy u daně z příjmů fyzických osob. Chce tak získat až 5 miliard korun na protipovodňovou rezervu ve státním rozpočtu. To se ale nelíbí premiérovi Petru Nečasovi. „Já s tím mám problém,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce s tím, že prý není možné zvyšovat přímé daně. „Je to závažný slib mé politické strany, a pokud se nepletu i strany TOP 09, že nebudeme zvyšovat přímé daně,“ uvedl.

Podle něj Kalouskův návrh zpracovával už předešlý ministr, není o něm ale ještě rozhodnuto a bude se o něm ještě diskutovat. Nečas upozornil na to, že v návrhu ministerstva financí nejde o protipovodňový fond, ale o zvláštní položku ve státních finančních aktivech v podobě rezervy povodňové solidarity. Její naplňování může být i jiné než cestou snížení odpočitatelné položky u daně z příjmu fyzických osob, dodal.

Nečasova slova ale rozčílila ministra financí Miroslava Kalouska: „Ten návrh jsem tam vkládal já - po dohodě s premiérem. Pokud pan premiér změnil názor, já ho nezměnil. Nechci zvedat sazbu u přímých daní, nicméně stokoruna slevy na dani mi připadá jako velmi únosná.“

Opozice naopak vyjádření premiéra přivítala. Stínový ministr financí Jan Mládek z ČSSD říká: „Jsem velmi rád, že pan předseda vlády Nečas pochopil, že to je opravdu špatný nápad, a že od něj začíná ustupovat.“

Škrty nejsou reformy

Zvyšování přímých daní označil Nečas v pořadu za vraždu ekonomiky. Obhajoval ale vládní škrty. Ty by podle něj mohly v příštím roce snížit růst ekonomiky o 0,6 až 0,7 procentního bodu. „Kdybychom tyto kroky neudělali, tak ve střednědobém horizontu deficity nás začnou stahovat dolů a začnou utlumovat ekonomický růst,“ řekl Nečas.

Vláda plánuje snížit mzdy ve státním sektoru s výjimkou platů učitelů. Kabinet také sníží celkový objem provozních výdajů o desetinu. Platy poslanců a ústavních činitelů by měly klesnout o pět procent. Krátit se budou i některé sociální dávky, omezí se podpora stavebního spoření. Zruší se některé ambasády, zastaveny budou i některé dopravní stavby. „Úspory jsou nezbytné a škrty jsou nezbytné,“ obhajoval to Nečas.

Proti čemu se ale ohradil, je zvyšování přímých daní. „To je vražda ekonomiky. V době počátku ekonomického růstu to nejhorší, co by se mohlo udělat, je zvýšit přímé daně, daně z příjmu, protože to by podvázalo ekonomický růst ne pouze na jeden rozpočtový rok, jako se tomu stane v případě škrtů, ale skutečně na několik let dopředu,“ myslí si.

Premiér také slíbil, že vláda nezůstane jen u škrtů. „Jako premiér garantuji, že budou provedeny reformy, to znamená, že nezůstaneme u pouhých škrtů,“ uvedl. Vláda proto plánuje důchodovou reformu, reformu zdravotnictví nebo vzdělání. Tyto úpravy si ale podle Nečase žádají změny v zákonech, přijdou tedy na řadu až v následujících letech.