Machinace s povolenkami mohou stát připravit o miliardu

Praha - V Česku přibývá podvodů s emisními povolenkami. Podle Hospodářských novin nyní policisté prošetřují minimálně tři případy, ve kterých chtějí podvodníci připravit stát na daních celkem téměř o miliardu. Postup je vždy stejný - společnost obchoduje s povolenkami a neodvede DPH. Vystopovat podezřelé společnosti není jednoduché, obchoduje se totiž přes hranice a prostřednictvím několika firem.

Policie již před dvěma týdny informovala o daňovém podvodu, do kterého se zapletla energetická firma ČEZ a při němž hrozí, že stát přijde o asi 200 milionů korun na DPH. Policisté v současné době řeší minimálně dva další případy.

Podvod probíhá tak, že podvodníci v jedné zemi nakoupí emisní povolení, ale nezaplatí DPH, jak to přikazují pravidla ve většině zemí. Povolenky pak dál prodávají, ale už s přidanou daní. Spekulanti se nadto operaci snaží zamlžit tím, že „emise“ si prodává a kupuje řetězec firem, nejčastěji ze země do země, aby zakryl původ povolenek. Když se po nedoplatku začnou pídit berní úřady, zjistí, že prodávající společnost byla jen prázdnou skořápkou. Buď její zástupci nejsou vůbec k zastižení, nebo jde o nemajetné bílé koně.

O podvodech se začalo mluvit na půdě Evropské unie už loni. Evropská policejní agentura Europol na konci roku 2009 vyčíslila ztráty státních pokladen kvůli emisním povolenkám na pět miliard eur (přibližně 125 miliard korun). Podle listu však česká justice o podvodech s povolenkami mlčela. Informace se dostaly na veřejnost až poté, co na podezřelý obchod upozornila energetická společnost ČEZ, u níž se zastavil podvodný kolotoč.

Podle šéfa České daňové správy Jana Knížka má daňovým únikům při prodeji povolenek v Česku zabránit chystaná novela zákona o DPH. Ovšem evropská exekutiva navrhla postup proti takzvaným kolotočovým podvodům už loni v září, zatímco česká novela, která má podvody zastavit, začne platit nejdříve v lednu příštího roku.

Evropská unie
Zdroj: ČT24