Radičová žádá omluvu Bruselu kvůli Řecku, Merkelová mírní vášně

Berlín - Slovenská premiérka Iveta Radičová žádá omluvu komisaře pro měnové záležitosti Olliho Rehna za jeho výroky ohledně slovenského odmítnutí půjčky pro zadlužené Řecko. Premiérka to uvedla po dnešním setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která se místo očekávané kritiky snažila rozbouřené vášně spíše mírnit. Obě političky spolu hovořily také o aktuálních hospodářských a finančních otázkách. Merkelová se po setkání vyslovila proti změně kritérií Paktu stability a růstu, což kvůli probíhajícím reformám požadují především některé země střední a východní Evropy včetně Slovenska. Radičová v tomto ohledu připustila, že jsou na stole důležitější otázky, mezi nimi například samotné dodržování kritérií, než jejich změny.

Merkelová dopředu avizovala, že bude se slovenskou premiérkou především osobně řešit neschválení finanční pomoci Řecku. A žhavá diskuse se dnes opravdu strhla. Radičová vyjádřila své pobouření nad kritikou z Evropské komise, podle které Bratislavě chybí solidarita s těžce zadluženým Řeckem. A z Bruselu žádá oficiální omluvu.

Olli Rehn, eurokomisař pro měnové záležitosti:

„Je to porušením závazku poskytnout dočasnou a podmíněnou finanční asistenci Řecku, který Slovensko přijalo v euroskupině.“

Kritika Radičové směřuje zejména proti komisaři Rehnovi. Ten Bratislavě kvůli odmítnutí půjčky pro Řecko vyčetl porušení eurosolidarity. „Nemá na to žádné právo. Je administrátorem a ničím víc,“ uvedla Radičová k prohlášení o narušení solidarity, které Rehn vzkázal přes mluvčího. Slovenským ne k pomoci Řecku by se na příštím zasedání v září měli zabývat ministři šestnáctičlenné eurozóny.

„Způsob, jakým se Olli Rehn, nevolený úředník z Bruselu, vyjádřil o svobodně zvolených poslancích slovenského parlamentu, byl urážlivý,“ prohlásila Radičová v rozhovoru pro dnešní vydání deníku Die Welt.

Radičová s Řeckem soucítí, pomoci mu ale nechce

„Především chci zdůraznit, že postoj Slovenské republiky není postojem, který nechce pomoct občanům kterékoliv země. Znamená, že nechceme, aby se opakoval precedens, že důležité instituce selhávají, neříkají pravdu a potom občané platí velké dávky, dluhy, peníze za nezodpovědné instituce. Já soucítím s obyvateli Řecka, ale žádám, aby instituce, které se podílely na vzniklé situaci, zaznamenaly vážné strukturální změny,“ zdůraznila Radičová v rozhovoru pro ČT24.

Komise má právo s rozhodnutím členské země nesouhlasit

Eurokomisař Rehn se kritice ze strany slovenské premiérky ohradil s tím, že chránil evropské zájmy tak, jak to má Evropská komise za úkol. "Komise respektuje slovenský parlament a jeho rozhodnutí, ale má právo s
nimi nesouhlasit,„ prohlásil Rehnův mluvčí Amadeu Altafaj. “Komise je nicméně
politickým orgánem, který se skládá z politiků, jež se politicky
vyjadřují," dodal.

Merkelová se dnes pokoušela rozmíšku mezi Radičovou a Rehnem utišit. „Oba se spolu jistě dohodnou a také budou hledat dialog,“ prohlásila kancléřka po setkání se slovenskou kolegyní. „Jsme zajedno, že Evropa je do značné míry postavena na tom, že se na sebe můžeme spolehnout,“ dodala. Také ale znovu vyjádřila politování nad rozhodnutím Slovenska vybočit z eurosolidární fronty na pomoc Řecku.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Opět jsem vyjádřila lítost nad tím, že slovenský parlament nepodpořil uvolnění peněz pro Řecko. Ale zároveň vnímám jako pozitivní, že záchranný  eurofond Slováci podpořili bez problémů. Také nepochybuji o tom, že Slovensko a jeho nová vláda budou velmi spolehlivým partnerem, pokud jde o budoucí evropské záležitosti.“

Slovensko se kvůli neschválení půjčky Aténám dostalo pod palbu kritiky evropských zemí, nejsilnější výčitka však zazněla právě z německých úst. O tom, že Slovensko Řecku nepůjčí více než 800 milionů eur (přesněji 817,85 milionu eur, tedy zhruba 20,3 miliardy korun) rozhodl před 14 dny slovenský parlament. Slovensko se tak stalo jediným státem eurozóny, který nepřispěl na pomoc Řecku.

Země se ale rozhodla připojit do takzvaného záchranného fondu eurozóny na pomoc zemím, které se dostanou do podobných potíží, s jakými se potýká Řecko. „Jsme účastni solidarity, pomůžeme, pokud nám budou síly stačit… Budeme solidární skze MMF a při plnění přísných kritérií,“ uvedla Radičová.

Nerozmělňujme pakt stability, varovala Merkelová

Merkelová a Radičová dnes hovořily také o dodržování Paktu stability a růstu. Jeho kritéria nyní řada zemí eurozóny kvůli špatné hospodářské situaci porušuje. Jedním z hříštíků je již zmiňováné Řecko. Na pakt ovšem útočí také země střední a východní Evropy, které požadují, aby se při výpočtu rozpočtových schodků nově zohledňovaly i náklady nutných reforem, například reformy penzijního systému či zdravotnictví.

Merkelové se to ovšem příliš nezamlouvá. Mohlo by to podle ní vést k rozmělnění paktu. „To je opak toho, čeho chceme dosáhnout,“
zdůraznila kancléřka. Že má nyní Evropa důležitější věci na práci, po jednání připustila i Radičová. Slovensko přitom bylo vedle Česka jednou ze zemí, které s návrhem změn přišly.