Vodička dle očekávání stanul v čele představenstva ČD Cargo

Praha - Představenstvo železniční společnosti ČD Cargo dnes do svého čela zvolilo podle očekávání Jiřího Vodičku. Vodička se do vrcholového orgánu státní železniční společnosti dostal teprve v úterý, doposud působil na postu ředitele strategie a marketingu Fio banky. V železniční dopravě je Vodička nováčkem.

Do představenstva ČD Cargo Vodičku zvolilo představenstvo mateřských Českých drah, které v dceřiné firmě plní roli valné hromady. Stalo se to po projednání s ministrem dopravy Vítem Bártou. Vodička v čele nákladního dopravce střídá generálního ředitele ČD Petra Žaludu.

Úkol číslo 1: Vrátit ČD Cargo do zisku

Vodička je třetím člověkem v čele Carga od jeho vzniku. České dráhy v červnu odvolaly ředitele Josefa Bazalu, místo kterého se ujal vedení firmy Žaluda. Vedení ČD Bazalovo odvolání zdůvodňovalo neúspěšným hospodařením, s čímž souvisí i přijímání údajně nevýhodných zakázek. To mohlo prý stát i za loňským propadem společnosti do téměř 380milionové ztráty. O rok dříve ČD Cargo vykázalo hrubý zisk ve výši 474 milionů korun.

Ačkoliv politici Žaludovi nečekané odvolání vedení společnosti ČD Cargo zpočátku vytýkali, ministr Bárta po seznámení se s výsledky mimořádného auditu podal na Bazalu trestní oznámení.

Vodička ve vedení ČD Cargo bude mít nyní za úkol vrátit státní podnik do zisku. Aby toho dosáhl, bude muset najít způsob, jak udržet stávající zákazníky a zároveň přilákat do ČD Cargo i zcela nové klienty.